STEROWANIE SILNIKAMI 3-FAZOWYMI

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
munieek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

STEROWANIE SILNIKAMI 3-FAZOWYMI

Post napisał: munieek » 17 kwie 2007, 15:28

Witam,
Potrzebuje teorii na temat sterowania silnikami 3-fazowymi najchętniej zilustrowanej na przykladach. Chodzi o sterowanie falowe, pelnokrokowe, połkrokowe i mikrokrokowe dla silnikow 3 fazowych. W Google nic nie moglem znaleźć ciekawego na ten temat.. Za wszelkie linki lub materialy wyslane na adres [email protected] lub odpowiedzi na forum z góry dziekuje.

Marcin

Tagi:

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 02 maja 2007, 00:22

Sam jestem zainteresowany tematem. Przede wszystkim, czy silniki 3 fazowe to silniki unipolarne ( brak zmiennosci biegunów podczas pracy krokowej) i bipolarne . Swego czasu zrobilem prosty stopień mocy do aternatora, któy wcześniej został przewinięty, a końce 3 uzwojeń ( altek 3 fazowy) wypuszczone na zewnątrz obudowy. Pełnokrokowo, a nawet półkrokowo bardzo łatwo tym sterowac za pomoca chociażby turbocnc, który umożliwia zdefiniowanie porttu tak, aby praca krokowa odbywała się na zsadzie szeregu impulsów , które po wzmocnieniu ( wystarczył 1 darlington na faze) umożliwiły sterowanie półkrokowe i pełnokrokowe altkiem i wprowadzenie wirnika w ruch-efekt marny- brak PWM, temperatura, straty, duza inercja wirnika...itd.

temat już mnie w sumie nie interesuje tak bardzo, jednak cały czas mam ciągoty, żeby jeszcze raz spróbuwac cos z tego zrobic- inaczej przewinąc, zrobic inny stopien mocy z pwm...itd.- ale to tak tylko hobystycznie

oczywiscie to o czym pisze, to czysta amatorszczyzna i pisze to tylko , aby w sunąc swoje 5 groszy w temat.....nie mniej jednak, był to jakiś swego rodzaju silnik "3 fazowy" sterowany z lpt i krecił sie...

przede wszystim, o jakie silniki 3 fazowe chodzi, AC, DC????

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”