Witam, mam do sterowania 4 silniki:
3x silniki krokowe 2 fazowe model KP56KM2-502:
KP56KM2-502 dane:
Number of phases: 2
deg./step: 1.8
voltage: 5.0 V
current A/phase: 0.5 A
1x silnik krokowy 2 fazowy model KH56KM2-802:
Number of phases: 2
deg./step: 1.8
voltage: 3.7 V
current A/phase: 2.0 A
I teraz tak - te silniki sa czescia modelu ukladarki regalowej ktorej praca bedzie sterowal sterownik PLC firmy B&R (bo taki mam dostepny na polibudzie) najprawdopodobniej PP220 (ale nie jest to istotne w moim pytaniu tylko opisuje to aby przedstawic pelen obraz). Zebym mogl sterowac silnikami krokowymi mam do wyboru nastepujace moduly ktore beda podlaczone do sterownika PLC:
a)modul 7DO135
- prad 0.1A
- napiecie 12-30 VDC
http://www.br-automation.com/cps/rde/xc ... ue/hs.xsl/ products_36669_ENG_HTML.htm
b)modul X67SM2436
X67 stepper motor module,
18-48 VDC module supply, 8 A max.
2x motor connector, 3 A, 5 A max.
2x3 digital inputs 24 VDC,sink
as 2 x Inc. encoder adaptable
LEDs for status display
http://www.br-automation.com/cps/rde/xc ... G_HTML.htm
Silniki jak pisalem sa zasilane 5.0 V oraz 3.7 V a moduly sa 18-48 VDC lub 12-30 VDC i nie wiem czy nie bedzie z tym problemu ale czytalem gdzies post w ktorym ktos 5V silnik krokowy zasilal 35V i nie bylo problemu...Reasumujac chialbym sie spytac czy da rady sterowac te silniki ktoryms z modulów.Moze moje pytanie jest banalne ale ja sie naprawde na tym baardzo malo znam wiec prosilbym o wyrozumialosc:)...Zalezaloby mi zeby dalo sie sterowac to tymi modulami bo inaczej bede zmuszony sterowac tymi silnikami przez RS232 czego wolalbym uniknac...
Dobór sterownika do silników
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam
Jeśli są to sterowniki z chopperem a pewnie takie są to można zasilać większym napięciem a nawet należy wtedy można uzyskać lepsze parametry silników stały moment w większym zakresie prędkości wyższe prędkości obrotowe. Problem jest tylko jeśli nie można sterować prądem bo prąd musi być taki jaki jest podany na tabliczce silnika.
Acha napięcie można stosować do max 25x napięcie znamionowe
Pozdrawiam
Jeśli są to sterowniki z chopperem a pewnie takie są to można zasilać większym napięciem a nawet należy wtedy można uzyskać lepsze parametry silników stały moment w większym zakresie prędkości wyższe prędkości obrotowe. Problem jest tylko jeśli nie można sterować prądem bo prąd musi być taki jaki jest podany na tabliczce silnika.
Acha napięcie można stosować do max 25x napięcie znamionowe
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
A można
sam swoje silniki przynajmniej 30% podkręcam a co się ma marnować moment
.