Witam Wszystkich.
Posiadam dwa silniki krokowe firmy mitsumi
M42SP-5 ( http://dscl.lcsr.jhu.edu/wiki/images/7/ ... pMotor.pdf ),
M49SP-2K ( http://www.mitsumi.co.jp/latest/Catalog ... p_2k_e.pdf ).
Chciałbym je uruchomić i w miarę możliwości i rozwoju wiedzy na temat silników krokowych spróbować sterować je z komputera, by zdobyć potrzebną wiedzę do dalszego rozwoju i tworzenia bardziej ambitnych projektów.
Moja prośba dotyczy sprawdzenia czy wybrany zestaw pozwoli realizować moje cele.
Zestaw wybrałem z akcesoria.cnc.info
Sterownik silników SSK-B02 - 4A, 40V, 1/2 kroku
Płyta główna SSK-Mb1
Zasilacz MZ-01 - UNIWERSALNY MODUŁ ZASILAJĄCY
Posiadam transformator 24V 160W którego chciałbym wykorzystać na zasilenie silników.
Z góry dziękuję za życzliwość.
Silnki krokowe uruchomienie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Silnki krokowe uruchomienie
Ostatnio zmieniony 29 lip 2012, 19:31 przez korzen12q, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Do tych małych silniczków to sterowniki SSK-B05 - 1,5A; 30V; 1/8 kroku wystarcza.
Te silniczki sa bardzo słabe ,mozesz sobie zrobic ploterek do nauki który bedzie rysował.
Albo sterowniki które piszesz ale mocniejsze silniki i juz cos pofrezyjesz - ale to jeszzce konstrukcja ,jakie przeniesienie posuwu i wiele...
Do nauki to te silniczki i zapodaj http://allegro.pl/sterownik-cnc-kontrol ... 22205.html taki sterownik i tylko zasilanie i kabelek lpt i juz posterujesz silniczkami + oczywiscie demo Macha lub podobne oprogramowanie ...
Te silniczki sa bardzo słabe ,mozesz sobie zrobic ploterek do nauki który bedzie rysował.
Albo sterowniki które piszesz ale mocniejsze silniki i juz cos pofrezyjesz - ale to jeszzce konstrukcja ,jakie przeniesienie posuwu i wiele...
Do nauki to te silniczki i zapodaj http://allegro.pl/sterownik-cnc-kontrol ... 22205.html taki sterownik i tylko zasilanie i kabelek lpt i juz posterujesz silniczkami + oczywiscie demo Macha lub podobne oprogramowanie ...
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

-
Dzięki serdeczne,
tak nic wielkiego nie planuje robić na nich,
a większe sterowniki chciałem się od razu zaopatrzeć gdyż planuje w puźniejszym terminie większe silniczki zakupić.
Mam jeszcze takie pytanie gdyż są to moje początki więc proszę o wyrozumiałość .
W tych sterownikach na wejście CLK podajemy sygnał taktujący, chodzi mi o jego wartość.
Ma to być sygnał prostokątny o wartości +5V, czy coś źle zrozumiałem.
tak nic wielkiego nie planuje robić na nich,
a większe sterowniki chciałem się od razu zaopatrzeć gdyż planuje w puźniejszym terminie większe silniczki zakupić.
Mam jeszcze takie pytanie gdyż są to moje początki więc proszę o wyrozumiałość .
W tych sterownikach na wejście CLK podajemy sygnał taktujący, chodzi mi o jego wartość.
Ma to być sygnał prostokątny o wartości +5V, czy coś źle zrozumiałem.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Sygnały sterujące w sterownikach na ogół są na "poziomach logicznych TTL" Znaczy to że poziom niski (logiczne "0") to napięcie między 0V a 0.8V. Poziom wysoki (logiczne "1") to napięcie między 2V a 5V Przewertuj ten artykuł http://we.pb.edu.pl/~kaie/kaie-md/EE/EE ... giczne.pdf
Tak więc dobrym sygnałem do testów na przykład będzie przebieg prostokątny uzyskany z generatora na układzie 555
Tak więc dobrym sygnałem do testów na przykład będzie przebieg prostokątny uzyskany z generatora na układzie 555
-
Witam wszystkich ponownie.
Wykonałem z posiadanych silniczków i prowadnic oraz zakupiłem zestaw do sterowania jak wcześniej pisałem ,, zabawkę " do testów i nauki.
"Zabawkę " bo nic więcej nie chciałem osiągnąć.
Na razie wykorzystuję darmowe wersje Mach3 i LazyCam do obsługi maszynki.
Skupiam się na razie na prostych rysunkach z AutoCada by przenosić na papier przy pomocy wykonanej maszynki.
Mam tylko pytanie gdyż w trakcie wykonywania g-codu następuje podanie dodatkowych impulsu na jedną z osi (silnik wykonuje kilka kroków plus załączenie przekaźnika w tym czasie), i nie mam pojęcia skąd się one biorą.
w Ustawieniach wyłączyłem działanie przekaźników -nie pomogło
mam też wyłączone Home w osiach bo nie podpinam krańcówek - czy to może być przyczyna tych dodatkowych impulsów, iż program chce wrócić do bazy ale nie jest ona ustawiona.
pozdrawiam
Wykonałem z posiadanych silniczków i prowadnic oraz zakupiłem zestaw do sterowania jak wcześniej pisałem ,, zabawkę " do testów i nauki.
"Zabawkę " bo nic więcej nie chciałem osiągnąć.
Na razie wykorzystuję darmowe wersje Mach3 i LazyCam do obsługi maszynki.
Skupiam się na razie na prostych rysunkach z AutoCada by przenosić na papier przy pomocy wykonanej maszynki.
Mam tylko pytanie gdyż w trakcie wykonywania g-codu następuje podanie dodatkowych impulsu na jedną z osi (silnik wykonuje kilka kroków plus załączenie przekaźnika w tym czasie), i nie mam pojęcia skąd się one biorą.
w Ustawieniach wyłączyłem działanie przekaźników -nie pomogło
mam też wyłączone Home w osiach bo nie podpinam krańcówek - czy to może być przyczyna tych dodatkowych impulsów, iż program chce wrócić do bazy ale nie jest ona ustawiona.
pozdrawiam
-
Nie. oś Z mam wyłączoną oraz przekaźniki ustawiłem na wyłącz w programie. Osi Z nie podpinam gdyż chciałem się pobawić w 2 osiach.
Załączenie przekaźnika oraz podawanie tych dodatkowych impulsów nie następuje na początku wykonywania g-codu lecz jego trakcie ( np. jeżeli mam narysować kwadrat to rysuje mi dwa boki dobrze a w trakcie rysowania trzeciego boku pojawiają sie dodatkowe impulsy - silnik robi kilka kroków po osi X i dalej rysuje pozostałe boki.)
Załączenie przekaźnika oraz podawanie tych dodatkowych impulsów nie następuje na początku wykonywania g-codu lecz jego trakcie ( np. jeżeli mam narysować kwadrat to rysuje mi dwa boki dobrze a w trakcie rysowania trzeciego boku pojawiają sie dodatkowe impulsy - silnik robi kilka kroków po osi X i dalej rysuje pozostałe boki.)