Małe pytanie odnośnie sterowania
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Małe pytanie odnośnie sterowania
Witam od pewnego czasu myślę nad stworzeniem 3 osiowego scalonego sterownik sterownika silników krokowych do silników z FDD i CD
mam pytanie czy moja koncepcja jest poprawna
chciałbym zastosować optoizolacje portu LPT potem atmegę która będzie interpretować sygnały z LPT i sterować mostki H ponieważ to sterownik silników bipolarnych, opcjonalnie przetworniki ADC do wyprowadzeń na których mierzy się prąd w mostkach H
Krańcówki były by [odłączone z pominięciem procesora
mostki H widział bym l298 a na opto izolacje woziłbym LTV847 i bufory 74HC14
Prosił bym o wyrażenie opinii czy ma coś takiego sens zależy mi na taniości przede wszystkim i prostocie oraz zawarciu na 1 płytce płyty głównej i sterowników
Pozdrawiam
mam pytanie czy moja koncepcja jest poprawna
chciałbym zastosować optoizolacje portu LPT potem atmegę która będzie interpretować sygnały z LPT i sterować mostki H ponieważ to sterownik silników bipolarnych, opcjonalnie przetworniki ADC do wyprowadzeń na których mierzy się prąd w mostkach H
Krańcówki były by [odłączone z pominięciem procesora
mostki H widział bym l298 a na opto izolacje woziłbym LTV847 i bufory 74HC14
Prosił bym o wyrażenie opinii czy ma coś takiego sens zależy mi na taniości przede wszystkim i prostocie oraz zawarciu na 1 płytce płyty głównej i sterowników
Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Nie nie, chodzi o napędy wózków
tam są bipolane 4 przewodowe na razie jeszcze nie wiem jakie napięcie dostają normalnie czy 5 czy 12V
Ale jak to się mówi taniość i potrzeba matka konstrukcji
Koszt części bez płytki to 70 pln bo atmega 16 wszystko by robiła, jak mówiłem od początku chce tanio coś stworzyć

Ale jak to się mówi taniość i potrzeba matka konstrukcji

Koszt części bez płytki to 70 pln bo atmega 16 wszystko by robiła, jak mówiłem od początku chce tanio coś stworzyć

"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
No nie przesadzaj, nie sądzę by siedziało tam coś w jakiejś "ekskluzywnej" obudowie typu BGA czy MLF albo rastrem jak nóżki u mrówek.
Wylutować improwizowanym hotairem a montaż na własnej płytce to jak najbardziej zwykłą kolbową lutownicą można wykonać. Dobry topnik, odrobina treningu, ewentualnie plecionka rozlutownicza i naprzód.
Pozdrawiam,
GSM
Wylutować improwizowanym hotairem a montaż na własnej płytce to jak najbardziej zwykłą kolbową lutownicą można wykonać. Dobry topnik, odrobina treningu, ewentualnie plecionka rozlutownicza i naprzód.

Pozdrawiam,
GSM