sterowanie do karmnika
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
sterowanie do karmnika
Na początku proszę o wyrozumiałośc bo silniki krokowe to dla mnie nowa rzecz. Przymierzam się do zbudowania karmnika automatycznego dla rybek. Konstrukcja oparta ma być na slimaku podajacym pokarm (jak w maszynce do miesa albo piecu na ekogroszek). Poniewaz potrzebuje do tego silniczek wolnoobrotowy wybor padł na silnik krokowy. Czy ktoś z kolegów może podać mi prosty schemat sterownika , który pozwoli regulować ilość kroków i predkosc obrotów? Tylko tyle mi potrzeba. Konstrukcja ma być podpięta pod timer , który wyzwoli napięcie do sterownika, który uruchomi silnik z z zadana predkoscia i zrobi zadana liczbe kroków. Wiem , ze tego duzo w sieci, ale nie znam sie na tym i wielu rzeczy w opisie nie rozumiem, stad prosba o wskazanie mi czegos prostego. Lutownica nie jest mi obca, potrafię też wczytac program do mikroprocesora (avr lub pica). Potrzebuje wskazówki i schematu. Dziękuję za pomoc.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
witam.
silnik unipolarny jest najprostszy do sterowania .
do tego generator i coś tam jeszcze .
w sumie dość proste .
timer odlicza czas - wyzwala układ cd4538 ( lub podobny ) - silnik się kręci i tyle .
silnik robi stop - timer rusza .
pewnie że najprościej by byłó zrobić to na procku ale - program ?
pozdrawiam .
silnik unipolarny jest najprostszy do sterowania .
do tego generator i coś tam jeszcze .
w sumie dość proste .
timer odlicza czas - wyzwala układ cd4538 ( lub podobny ) - silnik się kręci i tyle .
silnik robi stop - timer rusza .
pewnie że najprościej by byłó zrobić to na procku ale - program ?
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
witam.
poszukam jutro coś na ten temat .
dzień w prawo czy w lewo chyba nie spowoduje odejścia ryb do krainy wiecznej światłości .
obawiam się że gotowego to nie ma - coś by trzeba pomyśleć .
chyba że są takie rozwiązania - nie wiem " rybiarstwo " jest mi raczej obce - mam kota
w głowie również .
pozdrawiam .
poszukam jutro coś na ten temat .
dzień w prawo czy w lewo chyba nie spowoduje odejścia ryb do krainy wiecznej światłości .
obawiam się że gotowego to nie ma - coś by trzeba pomyśleć .
chyba że są takie rozwiązania - nie wiem " rybiarstwo " jest mi raczej obce - mam kota

w głowie również .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
avt1314 - to nadawałoby się do zastosowania. Ma dwa włączniki stop/start oraz przełącznik kierunku obrotów. Można potencjometrem regulować prędkość obrotową. Dokładając dodatkowe kondensatory można zejść do bardzo małych obrotów.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ