Zastosowanie silnikow liniowych w amatorskim CNC
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 17
Zastosowanie silnikow liniowych w amatorskim CNC
Witam wszystkich
Jako ze temat silnikoow liniowych fascynuje mnie od czasu obejrzenia pracy takiego napedu na targach METAV, chcialbym poznac wasza opinie na temat zastosowania tych silnikoow w amatorskich i nie tylko maszynach CNC. Moze ktos zawodowo obsluguje maszyne z takim napedem.
A moze ktos - podobnie jak ja - chce zbudowac podobny silnik lub juz ma jakies doswiadczenia w tym kierunku.
Zapraszam do dyskusji.
Na poczatek filmik z pracy liniowego silnika krokowego. Dokladnosc wg producenta 0,05 mm. Niewiele ale gdyby zastosowac listwy pomiarowe dokladnosc wzrasta znaczaco.
http://www.systro.de/movie/p1010001_x.avi
Czy ktos z was wie w jaki sposoob zrobione sa te zeby w silniku krokowym ?? Czy polaryzacja zmienia sie co zab czy co cewke ??
Pozdrawiam
Daniel
Jako ze temat silnikoow liniowych fascynuje mnie od czasu obejrzenia pracy takiego napedu na targach METAV, chcialbym poznac wasza opinie na temat zastosowania tych silnikoow w amatorskich i nie tylko maszynach CNC. Moze ktos zawodowo obsluguje maszyne z takim napedem.
A moze ktos - podobnie jak ja - chce zbudowac podobny silnik lub juz ma jakies doswiadczenia w tym kierunku.
Zapraszam do dyskusji.
Na poczatek filmik z pracy liniowego silnika krokowego. Dokladnosc wg producenta 0,05 mm. Niewiele ale gdyby zastosowac listwy pomiarowe dokladnosc wzrasta znaczaco.
http://www.systro.de/movie/p1010001_x.avi
Czy ktos z was wie w jaki sposoob zrobione sa te zeby w silniku krokowym ?? Czy polaryzacja zmienia sie co zab czy co cewke ??
Pozdrawiam
Daniel
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
link do stronki opisujacej silniki liniowe (podstawy)
http://www.parkermotion.com/whitepages/ ... 20motor%22
http://www.parkermotion.com/whitepages/ ... 20motor%22
POZDRAWIAM
-
- Posty w temacie: 6
Re: Zastosowanie silnikow liniowych w amatorskim CNC
Nie załamuj mniekostner pisze:Witam wszystkich
A moze ktos - podobnie jak ja - chce zbudowac podobny
Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam
Daniel

Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam!
Mnie również interesuje temat silników liniowych. Również przymierzam się do próby budowy. Dobry opis budowy i zasady działania znalazłem na stronie firmy Parker: www.compumotor.com/manuals/L/LDRIVE.pdf (str.14-15).
Ząbki w stalowej listwie robią oni za pomocą trawienia, podobnie jak fotochemiczne trawienie płytek
Ja, na początek, myślę o grawerowaniu rowków lub wypaleniu ich na elektrodrążarce.
Mnie również interesuje temat silników liniowych. Również przymierzam się do próby budowy. Dobry opis budowy i zasady działania znalazłem na stronie firmy Parker: www.compumotor.com/manuals/L/LDRIVE.pdf (str.14-15).
Ząbki w stalowej listwie robią oni za pomocą trawienia, podobnie jak fotochemiczne trawienie płytek

-
- Posty w temacie: 4
olo_3 pisze:Nie załamuj mnie

olo_3 ....... Będziemy za Ciebie trzymać kciuki

A w temacie :
http://wat3.ely.pg.gda.pl/maszyny/sprog ... niowego%22
http://www.cyfronika.com.pl/kitynepdf/3 ... niowego%22
-
No no widze ze temat rusza
. Odnosnie silnikoow liniwoych. Proponuje poprowadzic dyskusje dwuwatkowo. Otooz jeden watek to liniowe silniki krokowe - trudne do wykonania ze wzgledu na zeby ale za to sterowane zwyklymi sterownikami silnikoow krokowych oraz bezszczotkowe serwa liniowe DC duzo prostsze do wykonania ale niestety bardziej klopotliwe w sterowaniu - sterownik do serwa bezszczotkowego.
Olo ma zakaz pisania w tym temacie

Olo ma zakaz pisania w tym temacie

-
widzialem tez gdzies filmik z pracy takiego silnika dziala bardzo fajnie jak znajde to zamieszcze. Jego wada sa male sily ktore moze przenosic no i dokladnosc pozycjonowania pozostawia wiele do zyczenia a w takim ukladzie nei da sie zamontowac listew pomiarowych. Mysle ze na razie musimy sie skupic na "zwyklych" silnikach liniowych. Problemem ktory musimy rozwiazac jest ilosc zwojoow na cewke, ilosc cewek i zaleznosc moc, predkosc do ilosci cewek oraz ilosc cewek do ilosci magnesow. Troche moze zamotalem
Generalnie silnik liniowy DC nie krokowy mozna wykonac na podstawie silnika bezszczotkowego ktory wykonuja sobie modelarze - tutaj kostek moglby zabrac glos. Otooz na stronie www.alexrc.com mozna znalezc duzo informacji na temat budowy slinka bezszczotkowego. Jezeli teraz silnik taki rozwiniemy i zasady budowy zastosujemy do silnika liniowego to sukces murowany.
Przestudiowalem troche temat budowy bezszczotkowca jezeli ktos ma jakies pomyslu lub pytania to zapraszam do bardziej konstruktywnej dyskusji.

-
- Posty w temacie: 6
Mimo wszystko nie podporządkuje się woli kolegikostner pisze:Olo ma zakaz pisania w tym temacie

Tak stanowczo stawiam na silnik DC ! (naturalnie)kostner pisze:Generalnie silnik liniowy DC nie krokowy mozna wykonac
Koledzy w innym wątku robią konkurencje Ulemu (UHU) może by pokierowali projekt również w tym kierunku aby obsługiwał silniki bez szczotkowe (chyba ze to żadna różnica, i jeśli to po drodze).
Proponuje jakąś tabele aby każdy mógł sobie dobrać wg własnych potrzeb – ja osobiście wole duże i mocne i niech moc będzie z namikostner pisze:Problemem ktory musimy rozwiazac jest ilosc zwojoow na cewke, ilosc cewek i zaleznosc moc, predkosc do ilosci cewek oraz ilosc cewek do ilosci magnesow.

Co kolega myśli aby na początek wykorzystać system igusa (ten na Alu prowadnicach i łożyskach plastikowych) i w niego założyć magnes i cewki (tylko chyba wygodniej magnes do wózka, a cewki na prowadnice) dla testów i zainstalować do klpostangi ?
Rzuć tam jakimiś fotami (igusa) aby koledzy mieli pogląd o co idzie
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.