Silnik krokowy - praca quasi ciągła
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Silnik krokowy - praca quasi ciągła
Pytanie następujące - jak w najprostszy sposób zrealizować sterowanie silnikiem krokowym na zasadzie - jest prąd -> silnik pracuje, niema -> stoi ?
Silnik ma w założeniu napędzać posuw maszyny który zatrzymuje się w miejscu na żądanie w postaci np. przycisku, jeżeli zatem znacie inny prostszy sposób realizacji napędu (warunek silnik staje w miejscu na żądanie), byłbym zobowiązany.
Silnik ma w założeniu napędzać posuw maszyny który zatrzymuje się w miejscu na żądanie w postaci np. przycisku, jeżeli zatem znacie inny prostszy sposób realizacji napędu (warunek silnik staje w miejscu na żądanie), byłbym zobowiązany.
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
@Kamar: hamulec odpada jest dość 'losowym' sposobem zatrzymania, a istotą rzeczy jest zatrzymanie w miejscu
@FDSA: jeśli chodzi o idee układu, ma być sterowany prądowo - nie ma żadnego sterowania komputerem itp.
1. naciśnięcie przycisku (pojawienie się napięcia) porusza silnik
2. naciśnięcie przycisku (zanik napięcia) powoduje zatrzymanie silnika w miejscu
Nie jest to układ pozycjonowania a jak napisałem posuw maszyny stąd nie ma konieczności sterowania konkretnej odległości.
Nie musi to być również silnik krokowy - prostymi słowami mówiąc - byle jaki byle tak jak napisałem stawał na żądanie.
@FDSA: jeśli chodzi o idee układu, ma być sterowany prądowo - nie ma żadnego sterowania komputerem itp.
1. naciśnięcie przycisku (pojawienie się napięcia) porusza silnik
2. naciśnięcie przycisku (zanik napięcia) powoduje zatrzymanie silnika w miejscu
Nie jest to układ pozycjonowania a jak napisałem posuw maszyny stąd nie ma konieczności sterowania konkretnej odległości.
Nie musi to być również silnik krokowy - prostymi słowami mówiąc - byle jaki byle tak jak napisałem stawał na żądanie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Jeśli hamulec to zbyt przypadkowy sposób zatrzymania to masz dwie inne opcje - albo silnik DC z przekłądnią i hamowanie go elektryczne (powinno wystarczyć biorąc pod uwagę refleks człowieka) albo faktycznie pozostaje Ci silnik krokowy i sterownik do niego. Da Ci to natychmiastowy "STOP" ale do momentu w którym prędkość obrotowa pozwoli na zatrzymanie bez wygaszenia obrotu - czyli nie za dużo.
http://allegro.pl/silnik-z-przekladnia- ... 20120.html
Po odłączeniu napięcia bez hamowania stanie w poniżej 1 obrót, przy hamowaniu praktycznie w miejscu.
http://allegro.pl/silnik-z-przekladnia- ... 20120.html
Po odłączeniu napięcia bez hamowania stanie w poniżej 1 obrót, przy hamowaniu praktycznie w miejscu.