Poszukuje silnika o mocy 2,8- 4 KW, który da się sterować w granicach od 10- 6000 obr/min, najlepiej na terenie kraju, linki z cennikami mile widziane.
Zastanawiam się czy w miarę dobry silnik krokowy mógłby spełnić moje wymagania (mogą być niższe obroty tak do 4000).
Jakieś pomysły na sterowanie??
Ps. mam zamiar umieścić moją dokumentację dotyczącą budowy wrzeciona dostosowanego do automatycznej wymiany narzędzia (oprawek ISO30 http://www.bison-bial.pl/katalog/31/0724k.htm ) na forum. Jak tylko będzie gotowa i wykonam prototyp z pleksy.
Dane dotyczące tej konstrukcji:
Potrzebne:
- umiejętność czytania rysunku technicznego
- dwa łożyska stożkowe
- napęd liniowy o krótkim skoku i w miare dużej sile ciągnięcia (ciągle poszukuje takiego ale magnetycznego)
- w miare dobry kawałek stali najlepiej stal narzędziowa NC11LV, albo NLV, może być 1.2343 (WCL)
- dostęp do tokarki i frezarki (szlifierka do wałków też by sie przydała, ale jak nie ma to nie obejdzie się bez)
To na razie z zapowiedzi. Cała konstrukcja na pierwszy żut oka jest złożona ale postaram się opisać sposób wykonania poszczególnych częsci (taki skrócony proces technologiczny)
Pozdrawiam.