Zbudowałem moją pierwszą eksperymentalną maszynę opartą o silniki 0,4Nm, 1.1A typu: STH-55D115-02
Do tego sterownik: SSK-B01

Całość jest sterowana przy pomocy sterownika opartego o mikrokontroler Atmaga32.
I jak w temacie pisze, mam problem z gubieniem kroków a także przy pewnych częstotliwościach (wcale nie maksymalnych) wał silnika wpada w drgania.
Czy tego typu silniki mają jakieś częstotliwości "niedozwolone" takie których należy unikać? Przeprowadziłem taki eksperyment który polegał na stopniowym zwiększaniu częstotliwości od 0 do ok. 1kHz i w kilku miejscach wystąpiło to zjawisko. Mam cztery takie same silniki i cztery sterowniki. Zamieniałem je miejscami i wszystkie działają tak samo.
Czy wartość prądu ma na to wpływ? Ustawiłem po ok 0.8A na silnik ponieważ nie są specjalnie obciążone a czasami nawet w ogóle. Napięcie zasilania sterowników mam na poziomie ok 29-30V, sterownik prasują w trybie 1/2 kroku, praca dwufazowa.
Silniki mają po 6 wyprowadzeń, podłączyłem po 2 cewki w czereg (czyli środkowe przewody nie podłączone)
I co Wy na to?
Pozdrawiam.