Silniki Sanyo-Denki 3Nm to porażka

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Silniki Sanyo-Denki 3Nm to porażka

Post napisał: Piotr Rakowski » 18 kwie 2009, 17:21

Witam kolegów.

Chciałbym podzielić się z Wami moimi uwagami (i doświadczeniami) nt. silników Sanyo-Denki 3Nm, które są tak chętnie stawiane za wzór dobrych silników. Otóż moje doświadczenia z nimi są wręcz przeciwne - takie oto:

1. Silniki nie nadają się do napędów pasami napędowymi w sposób bezpośredni (zębatka założona na oś silnika - napędza pas zębaty). Dlaczego - bo łamią się im osie!!! Niewiarygodne? - dysponuję zdjęciami. Nie wiedzieliście pewnie, że oś silnika jest podcięta! Nominalna średnica osi to 8 mm, ale podcięcie (niewidoczne, bo podcięta część osi siedzi w pierwszym łożysku) jest zrobione na około 1-1.5 mm, tak więc naprawdę oś pracuje średnicą 5-6 mm. Pokażę zdjęcia niedowiarkom.

2. Jakby tego było mało silniki te nie dają się precyzyjnie wysterować popularnymi M542 (robiłem z resztą próby przy użyciu M566, M882). Wyjaśnię to po krótce. Jak wiecie buduję wielkoformatowe plotery laserowe. Jak do tej pory we wszystkich stosowałem silniki serii 57H76 (albo 57STH76) 1.89Nm. Ale w jednym postanowiłem zrobić wyjątek, bo myślę sobie - Sanyo-Denki lepsze, mocniejsze - więc je użyłem do osi Y, a w X zostawiłem 57STH76. W obu osiach taki sam sposób napędu (M542), identyczne zębatki o obwodzie 74.98 mm. I co chwila użytkownik raportował mi - ploter nie trzyma wymiarów. Myślę sobie - zawraca głowę nieuk jeden - niech wprowadzi korektę średnicy obwodowej w oprogramowaniu (związaną z dokładnością wykonania zębatek) i będzie OK. Wielokrotnie jeździłem do klienta. Ustawiałem, wyjeżdżam -> telefon -> znów do kitu. Objaw jest taki - jak na powiedzmy 1000 mm ustawię odchyłkę na 0, jak graweruję mniejszy obszar - im mniejszy tym mniejsza, im większy tym większa. W osi X - gdzie pracuje 57STH76 - jak ustawię 1000 mm - jest OK - zmniejszam - też OK. Myślę sobie więc może to silniki Sanyo. Sprawdzam - w sensie wymieniam na STH - eureka! wszystko chodzi OK.

Być może nie mieliście z tym do czynienia, jak ja (lub nie robiliście prób porównawczych). Być może przy pracy z mniejszą ilością mikrokroków na obrót (na sprawdzałem na 3200 i 6400) będzie lepiej, ale niestety moje testy porównawcze w sposób jednoznaczny dowodzą, że:

:arrow: Sanyo-Denki z M542 (M566 i M882) chodzą źle,
:arrow: ponieważ osie mają podcięcie Sanyo-Denki nie nadają się do napędu bocznego z napinaczem,
:arrow: 57STH76 wykazują wyższość zarówno w wysterowaniu M542, jak i wytrzymałości na wybocznienie osi.

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Tagi:

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pltmaxnc » 18 kwie 2009, 17:47

Piotr Rakowski napisal
Być może nie mieliście z tym do czynienia, jak ja (lub nie robiliście prób porównawczych).
Robiliśmy , robiliśmy tylko pod trochę innym kątem, badaliśmy prędkość obrotową ( pisałem o tym kiedyś na forum.) SanyoDenki 3Nm zasilanego z M542 i okazalo się że osiągi byly o ok 20% gorsze niż tego silnika http://allegro.pl/item610978055_silnik_ ... zarka.html
Pewnego razu zabraklo SanyoDenki u sprzedawcy na allegro i kupliśmy przypadkowo u innego silnik FL24STH1830-006D. Ploter z nowymi silnikami "odżył " miał dużo lepsze osiągi niż poprzednio przy zasilaniu z tych samych sterowników i pracy w analogicznych warunkach.
Podobnego zdania jest kilku kolegów z naszego forum , kol. Piotr ma rację że to porażka.
Chyba nie ma się co dziwić bo SanyoDenki są również produkowane w Chinach i poprostu gorzej im wychodzą

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 18 kwie 2009, 18:49

dla silnika z ośką 6mm praca na zębatkę (obciążenie prostopadłe do ośki) stanowi pewne ryzyko... zwłaszcza przy dużej sile naciągu...
niestety podcięcie ośki ze średnicy 8 - na - 6mm poza zmniejszeniem efektywnej grubości ośki, to dodatkowe osłabienie -> podczas obróbki miejscowa zmiana struktury materiału...

potwierdzam osiągi... ostatnio dokonałem porównania moich 3Nm (z allegro) z tzw. 3Nm sanyodenki (w rzeczywistości sanyo produkuje 2,7Nm - a prawomyślni Niemcy zrywają ich oryginalne nalepki zamieniając własnymi... niby sanyo... ale z nie istniejącym w katalogu sanyo symbolem) - 20% NA PRĘKOŚCI MAKSYMALNEJ NA KORZYŚĆ MOICH 60H86-3008b

http://www.google.pl/search?q=60h86-3008b
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: paulg » 18 kwie 2009, 21:14

Witam.
Także mogę z pełną odpowiedzialnością potwierdzić iż SanyoDenki nie są aż tak dobre jak by można było myśleć.
Miałem i takie i te z allegro - ocena zdecydowanie na korzyść niby gorszych chińczyków :wink:
Okazuje się iż nie zawsze firma = jakość
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

muskiel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: muskiel » 18 kwie 2009, 21:15

Witam,

Podcięcie oski, przynajmniej w naszych silnikach DC, to miejsce na umieszczenie pierścienia segera. Podcięcia są po obu stronach wirnika, i (poprzez cieniutka podkładkę z tworzywa) opierają sie o wewnętrzną bieżnię łożyska.

Jak do tej pory mieliśmy jeden przypadek ukręcenia osi, właśnie w miejscu podcięcia na pierścień. Jest to rzeczywiście najsłabszy punkt osi.

pzdr
Piotr

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”