trochę to wszystko za wolne
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
trochę to wszystko za wolne
witam
jak pewnie wiekszość kolegów któerzy zbudowali swoje maszyny tak i ja widzę w swoim dziele wiele niedociągnięć
ploterek dziala jednak mogłby być np szybszy postanowiłem zatem przymierzyć sie do servonapędów i w związku z tym prosiłbym o garść ogólnych porad
-jakie napędy wybrać a jakich unikać?
-z jakim przybliżonym kosztem powinienem się liczyć ?
w moim ploterze mam zamontowane krokowce 3 nm (troche chyba za slabe)
śruby tr18*4
a wymiary x1500 y2000 z 200
za wszelkie podpowiedzi dziękuje
jak pewnie wiekszość kolegów któerzy zbudowali swoje maszyny tak i ja widzę w swoim dziele wiele niedociągnięć
ploterek dziala jednak mogłby być np szybszy postanowiłem zatem przymierzyć sie do servonapędów i w związku z tym prosiłbym o garść ogólnych porad
-jakie napędy wybrać a jakich unikać?
-z jakim przybliżonym kosztem powinienem się liczyć ?
w moim ploterze mam zamontowane krokowce 3 nm (troche chyba za slabe)
śruby tr18*4
a wymiary x1500 y2000 z 200
za wszelkie podpowiedzi dziękuje
yach
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Witam . To ja mam pierwsze pytanie .Pliter ma pole robocze 2000X1500 i masz założone śruby 18X4 .I chcesz zwiększyć szybkość. Powiem tak . Dawno temu miałem podobny ploter i takie same śruby . Założyłem serwa zwiększyłem szybkość i myślałem że wyfrunę razem z tym ploterem (bez Red Bula
) , takie dostawała śruba wibracje a co za tym idzie i cały ploter . Tak więc jeżeli chcesz zwiększyć szybkość to najpierw wymiana śtub na większe przy takiej długości.Obecnie w ploterze są założone śruby 40X40 kulowe .Prędkość 300 mm na sekundę i nie ma żadnych problemów.Ale oczywiście każdy ma swój punkt widzenia .Pozdrawiam
Jarek

Jarek
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
a dzieki za trafna uwage
tak bylo juz na krokowcach musialem na stole zamontowac dodatkowe kostki podpierajace srube i pomoglo sruba ta 2m juz nie warczy na mnie
pomysle i nad srubami co do sztywnosci ramy to solidna jest i tego sie nie obawiam
[ Dodano: 2009-03-07, 15:20 ]
a jakie kolega ma serva ? jakiej mocy?
tak bylo juz na krokowcach musialem na stole zamontowac dodatkowe kostki podpierajace srube i pomoglo sruba ta 2m juz nie warczy na mnie
pomysle i nad srubami co do sztywnosci ramy to solidna jest i tego sie nie obawiam
[ Dodano: 2009-03-07, 15:20 ]
a jakie kolega ma serva ? jakiej mocy?
yach
-
-
Owszem.Ploter pracuje w drewnie drugi mniejszy w aluminium .Ale generalnie mogę powiedzieć tak.Lepiej mniejsze obroty niż drgania na maszynie .Z doświadczenia wiem że lepszy luz na maszynie , jakaś tam niedokładniść itd niż drgania i wibracje na ploterze . To jest po prostu tragedia. ( poszarpana powierzchnia , bardzo szybkie tępienie się narzędzi co niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę )
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Wszyscy tylko śruby i śruby. Jak możesz zamień to na listwy zębate i odpadnie CI problem wibracji , uzyskasz większe prędkości a dokładność też wiele nie straci.
Pracuje na AXYZ i śruba jest tylko w w osi Z. Obrabiam drewno płyty, meblowe, tworzywa i aluminium. Dokładność na poziomie 0.1mm jest wystarczająca do wyżej wspomnianych zastosowań.
Pracuje na AXYZ i śruba jest tylko w w osi Z. Obrabiam drewno płyty, meblowe, tworzywa i aluminium. Dokładność na poziomie 0.1mm jest wystarczająca do wyżej wspomnianych zastosowań.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
W osiach X i Y przy większych ploterach zastosowanie śrub jest karkołomne - drogie i niewydajne. Ploter duży nie ma za zadanie przecież być ploterem jubilerskim - dokładność 0,1 mm/0,5m w zupełności wystarcza (listwy zębate nie będą wykonane z większą dokładnością).
Sam zaczynam linię moich ploterów frezujących CNC i wszystkie, poniżej 1000x1000 będą robione z założenia w wykonaniu na listwach zębatych.
Moi chińczycy (na moją wyraźną prośbę z resztą) nawet oś Z wykonują na posuwie zębatym. Trochę z przekory, trochę z chęci "sprawdzenia i utarcia nosa" niektórym z grupy H7 (jest na forum grupa, którą nazwałem sobie roboczo H7 - czyli tych, dla których każdy ploter musi być wykonywany w dokładności/pasowaniu H7 - żeby nie wiem co - i bez względu na to, do czego ma on służyć).
I muszę powiedzieć, że pomimo wszelkich utyskiwań - prostota konstrukcji takich ploterów, łatwość kasowania luzów i przede wszystkim koszt zakupu są nie do przecenienia. Dodatkowo istotne są także osiągane prędkości. Przy przekładni 1:3 na listwie (zwiększanie momentu) i zwykłych silnikach krokowych moje plotery z łatwością osiągają 24 m/min (400 mm/s) prędkości przestawczej - można spokojnie więcej - bez żadnych drgań czy wibracji pochodzących od napędów.
Sam zaczynam linię moich ploterów frezujących CNC i wszystkie, poniżej 1000x1000 będą robione z założenia w wykonaniu na listwach zębatych.
Moi chińczycy (na moją wyraźną prośbę z resztą) nawet oś Z wykonują na posuwie zębatym. Trochę z przekory, trochę z chęci "sprawdzenia i utarcia nosa" niektórym z grupy H7 (jest na forum grupa, którą nazwałem sobie roboczo H7 - czyli tych, dla których każdy ploter musi być wykonywany w dokładności/pasowaniu H7 - żeby nie wiem co - i bez względu na to, do czego ma on służyć).
I muszę powiedzieć, że pomimo wszelkich utyskiwań - prostota konstrukcji takich ploterów, łatwość kasowania luzów i przede wszystkim koszt zakupu są nie do przecenienia. Dodatkowo istotne są także osiągane prędkości. Przy przekładni 1:3 na listwie (zwiększanie momentu) i zwykłych silnikach krokowych moje plotery z łatwością osiągają 24 m/min (400 mm/s) prędkości przestawczej - można spokojnie więcej - bez żadnych drgań czy wibracji pochodzących od napędów.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)