moment silnika krokowego i sterowanie (zestaw mobilny)

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.
Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: ursus_arctos » 09 sty 2012, 21:23

Sterowanie mikrokrokowe nie jest znacząco słabsze od półkrokowego, a przy wysokich prędkościach daje lepszy rezultat bo nie traci się na drganiach układu.

Wymieniony silnik odradzałbym, bo ma dziadowskie parametry dynamiczne, czyt: strasznie słabo ciągnie na większych obrotach - połowa momentu na 2500pps, a przy półkroku to oznacza raptem 375rpm. Są tam lepsze silniki, ale na większy prąd.

Sterowanie 30V na tym wykresie oznacza, jakie jest maksymalne napięcie wymuszające prąd - innymi słowy, napięcie zasilające driver - ogólnie, silnik krokowy pracuje w trybie prądowym i stosuje się znacznie wyższe napiecia niż te tzw. nominalne. W ogóle nie wiem, co za kretyn wpadł na to, aby je podawać, tylko mąci to ludziom w głowach. Powinien być podany prąd nominalny, maksymalne napięcie zasilania (zazwyczaj ok. 80V), opór, indukcyjność i ten wykresik dla jakiegoś sensownego napięcia sterującego.

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: pukury » 09 sty 2012, 21:28

witam.
może zamiast prowadzić zawiłe obliczenia podejdź do problemu z drugiej strony .
zrób konstrukcję mechaniczną - prowadnic , wózek , napęd .
wtedy będziesz mógł ocenić ile momentu potrzebujesz naprawdę .
jak listwa zębata to co innego - jak śruba to inaczej .
nawiasem mówiąc na śrubie raczej nie osiągniesz max. prędkości jak oczekujesz .
po co masz kupować silnik , sterownik , itp jak może się okazać że za słaby ?
poza tym jak rozumiem musisz zasilać z 12V .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 09 sty 2012, 21:32

No, jak ma być zasilany z 12V to zdecydowanie musi być to silnik z "nominalnym" napięciem na poziomie 3V.

Autor tematu
kubamisiura
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 25

Post napisał: kubamisiura » 09 sty 2012, 21:39

pukury pisze:witam.
może zamiast prowadzić zawiłe obliczenia podejdź do problemu z drugiej strony .
zrób konstrukcję mechaniczną - prowadnic , wózek , napęd .
wtedy będziesz mógł ocenić ile momentu potrzebujesz naprawdę .
jak listwa zębata to co innego - jak śruba to inaczej .
nawiasem mówiąc na śrubie raczej nie osiągniesz max. prędkości jak oczekujesz .
po co masz kupować silnik , sterownik , itp jak może się okazać że za słaby ?
poza tym jak rozumiem musisz zasilać z 12V .
pozdrawiam .
Nie nie ! Nie zrozumiales mnie. Wyliczony moment mam. Powiedzmy ze moment bedzie 0,5Nm zakładając ze bede pracowac pełnym krokiem w zakresie czestotliwosci 1-500Hz potrzebuje znalesc do tego silnik. A z tej charakterystyki silnika nie bardzo to wynika gdyż, podany jest wykres dla tego silnika przy nap 30V i sterowaniu 1/2 krokowym.
Pytanie brzmi jak mam czytac ten wykres. Przypominam ze moment mam wyliczony.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 09 sty 2012, 21:40

witam.
tak zrozumiałem - 12V .
można by zastosować 2 accu to by było 24 - już jakieś sensowne .
może policzyć tak -
silnik robi 500 ob/min ( załóżmy ) - więc na sek = 500 / 60 = 8.33 ( powiedzmy - 8 ) .
kol. potrzebuje max prędkość - 100mm/sek ( 10 sek - 1000mm ) .
zakładając napęd bezpośredni paskiem 5mm i koło 12z na 1 obr. koła = 60mm
więc w ciągu 1 sek będzie to 8 x 60 = 480 mm .
więc z dużo .
jeżeli zrobić przełożenie 1 - 5 to by było w miarę ok .
no i moment rośnie również 5 x ( nie licząc strat - oczywiście ) .
chyba się nie pomyliłem .
no i jest jakiś punk zaczepienia - tak myślę .
pozdrawiam
Mane Tekel Fares

Autor tematu
kubamisiura

Post napisał: kubamisiura » 09 sty 2012, 21:40

ursus_arctos pisze:No, jak ma być zasilany z 12V to zdecydowanie musi być to silnik z "nominalnym" napięciem na poziomie 3V.
Możesz wyjasnic dlaczego? Bo nie rozumiem. Jak wspomniałem zaczynam dopero prace na tych silnikach.

[ Dodano: 2012-01-09, 21:47 ]
tak zrozumiałem - 12V .
można by zastosować 2 accu to by było 24 - już jakieś sensowne .
może policzyć tak -
silnik robi 500 ob/min ( załóżmy ) - więc na sek = 500 / 60 = 8.33 ( powiedzmy - 8 ) .
kol. potrzebuje max prędkość - 100mm/sek ( 10 sek - 1000mm ) .
zakładając napęd bezpośredni paskiem 5mm i koło 12z na 1 obr. koła = 60mm
więc w ciągu 1 sek będzie to 8 x 60 = 480 mm .
więc z dużo .
jeżeli zrobić przełożenie 1 - 5 to by było w miarę ok .
no i moment rośnie również 5 x ( nie licząc strat - oczywiście ) .
chyba się nie pomyliłem .
no i jest jakiś punk zaczepienia - tak myślę .
pozdrawiam
chcialbym aby uklad btl bardziej mobilny dlatego 12V. Dlatego bateria żelowa. Myśle ze przełożenie w postaci przekładni bedzie kosztowne tzn ponad 100zł wiec chyba dopłata do mocniejszego silnika byłaby tanszym rozwiazaniem. Chyba ze jestes w stanie zaproponowac jakies przekładnie zebate w przyzwoitej cenie. Wtedy bede mial pewnosc ze caly układ ruszy i bede mogl sobie pozwolic na słabszy i tanszy silnik. Ale z tego co wiem to przekładnie zebate do tego sa drogim rozwiazaniem.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 09 sty 2012, 21:53

witam.
mocniejszy silnik = mocniejszy sterownik + więcej prądu .
cena ceną ( zresztą nie wiem czy dwa kółka zębate kosztuję 100pln ) - ale w pewnym momencie cięcie kosztów uniemożliwia działanie urządzenia .
zrobisz oczywiście jak zechcesz .
jak w końcu - pasek , śruba , listwa ?
to istotne jednak .
pozdrawiam .
dodając -
koło 12z 5 pln
koło 70z 41 pln
jak byś poszukał po serwisach ksero to kupisz za browar .
no chyba że masz zamiar uruchamiać produkcję taki szyn .
Mane Tekel Fares

Autor tematu
kubamisiura

Post napisał: kubamisiura » 09 sty 2012, 21:59

mocniejszy silnik = mocniejszy sterownik + więcej prądu .
cena ceną ( zresztą nie wiem czy dwa kółka zębate kosztuję 100pln ) - ale w pewnym momencie cięcie kosztów uniemożliwia działanie urządzenia .
zrobisz oczywiście jak zechcesz .
jak w końcu - pasek , śruba , listwa ?
to istotne jednak .
pozdrawiam .
Sposób poruszania to ślizg na prowadnicy.
Dokładnie wiekszy silnik wiekszy prad i sterownik. Dlatego chce zastosowac silnik z pradem max 2A na faze. Wtedy relatywnie tanie sa sterowniki. Do tego chce na wale silnika zastosowac zebnik o srednicy 10lub12mm aby miec jak najwiekszy moment.

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 09 sty 2012, 22:08

Napięcie "nominalne" to napięcie na chama z prawa Ohma. Przy zasilaniu takim napięciem ze źródła napięciowego silnik uzyska prąd nominalny i będzie trzymał. Problem w tym, że jak chcemy zrobić krok, to prąd fazy musi się zmienić - przy sterowaniu mikrokrokowym o jakąśtam część, przy półkrokowym - od nominalnego do 0 a przy pełnokrokowym musi się wręcz odwrócić! To zajmuje czas, bo indukcyjność silnika przeciwstawia się takim nagłym zmianom prądu.
Prąd w silniku zmienia się z prędkością
dI/dt = U/L, gdzie U to napięcie przyłożone do silnika minus spadek napięcia na oporze.
Ponadto obracający się silnik działa jak prądnica, indukując napięcie o polaryzacji przeciwnej do napięcia zasilającego. Przykładowo moje silniczki o napięciu nominalnym 2.3V przy 1100RPM generowały 15V napięcia wstecznego.
Te dwa czynniki wymuszają stosowanie układu zasilającego prądowo - napięcie jest przykładane do silnika aż do uzyskania zadanego prądu - potem na chwilę jest odłączane, aż prąd spadnie do jakiejśtam wartośći (np. 90% zadanej) albo po prostu na określony czas i podłączane znowu. Układ taki nazywa się chopperem.

Przebieg prądu oraz napięcia zasilającego zgrubnie widać tutaj (dla silnika na postoju):
Obrazek

Autor tematu
kubamisiura

Post napisał: kubamisiura » 09 sty 2012, 22:32

ursus_arctos pisze:Napięcie "nominalne" to napięcie na chama z prawa Ohma. Przy zasilaniu takim napięciem ze źródła napięciowego silnik uzyska prąd nominalny i będzie trzymał. Problem w tym, że jak chcemy zrobić krok, to prąd fazy musi się zmienić - przy sterowaniu mikrokrokowym o jakąśtam część, przy półkrokowym - od nominalnego do 0 a przy pełnokrokowym musi się wręcz odwrócić! To zajmuje czas, bo indukcyjność silnika przeciwstawia się takim nagłym zmianom prądu.
Prąd w silniku zmienia się z prędkością
dI/dt = U/L, gdzie U to napięcie przyłożone do silnika minus spadek napięcia na oporze.
Ponadto obracający się silnik działa jak prądnica, indukując napięcie o polaryzacji przeciwnej do napięcia zasilającego. Przykładowo moje silniczki o napięciu nominalnym 2.3V przy 1100RPM generowały 15V napięcia wstecznego.
Te dwa czynniki wymuszają stosowanie układu zasilającego prądowo - napięcie jest przykładane do silnika aż do uzyskania zadanego prądu - potem na chwilę jest odłączane, aż prąd spadnie do jakiejśtam wartośći (np. 90% zadanej) albo po prostu na określony czas i podłączane znowu. Układ taki nazywa się chopperem.

Przebieg prądu oraz napięcia zasilającego zgrubnie widać tutaj (dla silnika na postoju):

Czyli nawiazujac do silnika FL57STH56-1006A z mojego linka twoje narysowane wykres no nap znamionowe 7V i spada do 0V a pradu to 1A i spada do 0,9 przy przełączeniach. Czy tak ?
Czyli mam na silnik podac nap znamionowe czyli 7V oczywiscie nie wyższe.
Ja che uzyskac okolo 5obr/sek max przy zebatce o srednicy 10-12mm dajo okolo 10sek na przjechanie merta. Czyli nie bedzie to szybki układ w porownaniu do twojego i dlatego pewnie ci sie napiecie wsteczne takie duze robi. Oczywiscie przy odpowiednim momentcie ale liczylem ze przy sterowaniu calym krokiem wystarczy max500Hz.
Jako sterownik chę użyć http://botland.com.pl/sterowniki-silnik ... a4988.html

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”