Konstrukcyjnie silniki krokowe dwufazowe i BLDC (BrushLess - bezszczotkowe) są zbliżone. BLDC mają 3 uzwojenia (fazy), z których jednocześnie zasilane są dwa, natomiast trzecie generuje sygnał napięciowy (SEM), umożliwiający określenie pozycji wirnika względem stojana i obliczenie właściwego kąta komutacji. Oczywiście sekwencja sterująca cyklicznie się zmienia. Tak działa BLDC ze sterownikiem bezczujnikowym (Sensorless). Oczywiście istnieją silniki wyposażone w czujniki Halla ale o nich pewnie już wiesz.
Napędy CD w PC są w znakomitej większości BLDC. To na ich bazie modelarze budują silniczki do napędu lekkich modeli RC, które mogą "zawisać" na śmigle.
Pod hasłem BLDC znajdziesz bardzo dużo informacji w sieci a nawet animacje ułatwiające zrozumienie wpływu zmian pól magnetycznych na pracę silnika.
Silniki liniowe - napędy liniowe...
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Dzieki wielkie. Zatem taki silniczek z CD mozna sobie uzywac do różnych celów - w jaki sposób steruje się takim silniczkiem, chodzi mi o sterownik - czy wykorzystujeciue sterownik z CDROM czy robicie własny - i jak działa taki sterownik?Leoo pisze:Napędy CD w PC są w znakomitej większości BLDC. To na ich bazie modelarze budują silniczki do napędu lekkich modeli RC, które mogą "zawisać" na śmigle.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-08-27, 09:40 ]
Nazbierało mi się kilka takich napędów CD i mam też z HDD - ktoś podpowie jak tym sterować? Może jakiś link?
Pozdrawiam
Zabawki: tokarki: 4xFAMOT100CNC (meldas50), 1xCTX310(siemens840), 4xCTX210(fanuc31i), 2xTAKAMAZ(fanuc21i). Centra frezarskie: 1x3osieOMZ(fanuc Oi), 1x3osieDMC635(fanuc32i), CTX210v3(siemens) - napędzane narzędzia, niedługo centrum 5 osi(siemens)