Po nieudanych próbach z l298n mając na względzie podpowiedzi z forum, zakupiłem płytki stepstick pochodzące z chinskiej rzeźni. Z radiatorami przyklejanymi na wielce przewodzącą taśmę dwustronną

Ku mojemu zdziwieniu wszystko działa jak należy układ się nie smaży jak l298n silnik obraca jak mu kazano..
Ale ...
wszystko działa poprawnie dokąd nie zbliżę się do płytki
Gdy moja ręka znajduje sie 7 cm od płytki silnik rzęzi i gubi ktoki gdzy zmliże rękę na 3 cm układ przestaje działać silnik stoi.
Czy ja mam magiczną moc? czy może jest tam ukryte sterowane za pomocą gesture recogition?
Co może być nie tak?
Boję się że jak postawię trzy takie obok siebie to będą interferować jeden z drugim.
Może to jakoś ekranować ?
Silnik nie wydaje się być super silny, nie mam doświadczenia z takimi silnikami.
Da się go zatrzymać ręką silnie przytrzymując zębatkę. Potencjometr nastawiłem tak aby między jego masą a masą na zasilaniu było 0,96v zgodnie ze wzorem Vref=8*0,1*1.2 wartość 0,1 wziąłem z opisu tutaj: http://reprap.org/wiki/A4988_vs_DRV8825 ... ver_Boards
moja płytka to ta krytykowanej jakości zielona.
Wg opisu i oznakowania rezystorów s na płytce ich wartość to 0,1 ohm
[ Dodano: 2015-02-26, 17:26 ]
zapomniałem dodać że vdd i vmot i arduino zasilam z tego samego zasilacza impulsowego ze starego ksero odpowiednio wyjściami 5v i 24v