Mały problem z silnikiem.

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
kris79
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Mały problem z silnikiem.

Post napisał: kris79 » 28 maja 2007, 08:00

W mojej frezarce mam 3 różne silniki od drukarek (wszystkie mają 48 kroków - badałem metodą."ręczną" tzn, kręciłęm osią i liczyłem przeskoki) OS X i Y ustawiłem w machu na 48 kroków na obrót, ale jak ustawiłem oś Z na 48 kroków na obrót, to tak naprawdę frezarka poruszała się w osi Z o połowe mniej niż pokazywał mach tzn. jak w machu przejechałem 10mm, to po zmierzeniu zmiany położenia osi Z wyszło 5mm.
Zmieniłem ilość kroków na obrót w machu dla osi Z na 96 i teraz dobrze działa.
Tylko zastanawia mnie jedna rzecz: dlaczego trzeba podać podwójną liczbę kroków akurat na ten silnik? (przecież sprawdzałem ile ma kroków ręcznie)
Mam sterowniki SSK b01 i wejście H/F wszystkich jest ustwione na pełny krok (wszystkie spięte szeregowo i do masy)
Jak sprawdzić gdzie leży źróódło błędu, może w machu jest jakieś ustawienie które zmienia oś Z?

Tagi:

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: Mały problem z silnikiem.

Post napisał: wood carver » 28 maja 2007, 08:49

spróbuj zamienic silniki w osiach, w ten sposób będiesz wiedział czy to sprawa propgramu tatujacego czy silników.
dobrze by było sprawdzi czy przełłącznik h/f full naprawde działą...może się kazac, że przełącznik jest zchrzaniony i podaje cały czas 5V na 297 ( h/f)

tateni sprawdź ustawieniaw machu..w tuninng motors...

moze nie poprawnie podałęś przelicznik jednostki / ilośc kroków i tui tkwi błląd..
przykłądowo jeśli śruba skok 3mm, 96 / 3 -32
32 kroki na 1 mm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”