Witam,
Muszę dobrać odpowiednią przekładnię, która ma przenieść moc z wału koła wodnego na wał generatora. Prędkość koła wodnego to niestety tylko 5 obr/min, a prędkość znamionowa generatora, którego chce użyć to 300 obr/min. Niestety nie znalazłem żadnego o niższej prędkości. Czy moglibyście mi doradzić jaką przekładnie wybrać z uwagi na potrzebne duże przełożenie? Moc koła wodnego to 2kW.
Jaka przekładnia?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Spore przełożenie i nasuwa mi się jedno rozwiązanie, które kiedyś nazywało się kierat. Jedno koło, ogromne, napędzane końmi, sorry, kołem wodnym i małe kółko, napędzające co tam chcesz. Wydaje mi się, że z uwagi na straty na wszelkich ułożyskowaniach, takie rozwiązanie będzie najlepsze (może faktycznie oryginalny zabytkowy kierat zaadaptujesz?). Będzie najprościej.
-
- Posty w temacie: 1
Pasowa dwustopniowa. zrobić przełożenie 10 na jednym stopniu ,to przekładnia musiałaby mieć znaczny rozstaw osi ,ze względu na poślizgi. pasowa będzie musiała mieć tych pasków sporo przy tej mocy( trzeba policzyć). W grę wchodzi również przekładnia zębata multiplikator (bardziej zwarta i zapewne nie tania).