Witam. Zauważyłem taki problem - śruba osi Y strzela i cyka, ale działa. Nie wiecie Panowie w czym jest problem? Co poprawić? Co wymienić? Wiórów raczej nie ma bo śruba osłonieta i dbam o to aby nie było paprochów na prowadnicy i śrubie.
Oto filmik ukazujący problem:
Pozdrawiam!
P.S. Maszyna najbardziej obciążana była plexi. - 600mm/min zagłebienie 1,5mm
Problem ze śrubą osi Y
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Rozłącz silnik (na sprzęgle ,lub pasku) pokręć ręką za śrubę . Jeżeli idzie ciężko lub wyczuwasz w czasie ruchu takie jakby przeskoki to trzeba łożyska wymienić .
Czasami jak się łożysko rozsypie , albo jest za bardzo napięte to tak potrafi strzelać.
To jak była obciążona maszyna to nic , zdarza się że wyciągam łożysko z pudełka i obracając palcami czuć że coś z nim nie tak
jak się ma "szczęście"
to i w drewnianym kościele cegła spadnie
A to trapez czy toczka?
Czasami jak się łożysko rozsypie , albo jest za bardzo napięte to tak potrafi strzelać.
To jak była obciążona maszyna to nic , zdarza się że wyciągam łożysko z pudełka i obracając palcami czuć że coś z nim nie tak

A to trapez czy toczka?
Pozdrawiam , Michał. 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Było by to niepokojące - nakrętka przepracowała raptem miesiąc (!!!) spróbuję zdjąć łożyska i poobracać samą śrubą. Jak ona będzie skakać bez łożysk to wtedy będzie jasne.
Muszę zobaczyć jak to jest pomontowane bo nie ja jestem autorem maszyny. Dostęp też ograniczony Ale juz czeka na kilka modyfikacji to w sam raz by rozkręcić też blat.
Pozdrawiam!
UPDATE!
Problem rozwiązany. Nakrętka ok - łożysko ok - poluzowało się mocowanie koła pasowego napędzanego przez silnik. Chwilowo mocno zredukowałem te stuki. Postaram się całkowicie wyeliminować.
Dziękuję!
Muszę zobaczyć jak to jest pomontowane bo nie ja jestem autorem maszyny. Dostęp też ograniczony Ale juz czeka na kilka modyfikacji to w sam raz by rozkręcić też blat.
Pozdrawiam!
UPDATE!
Problem rozwiązany. Nakrętka ok - łożysko ok - poluzowało się mocowanie koła pasowego napędzanego przez silnik. Chwilowo mocno zredukowałem te stuki. Postaram się całkowicie wyeliminować.
Dziękuję!
Jest robota - jest pinonc 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
hehe ,czasem daleko i dogłębnie się szuka ,a problem całkiem powierzchownybh91 pisze:UPDATE!

Pozdrawiam , Michał.