Koszty są znacznie większe jak w przypadku nakrętek, więc wielkiego zainteresowania nie przewiduje, ale podejrzewam że prócz mnie zajdzie się parę osób zainteresowanych zrobienie śrub na gotowo.
Na początku parę założeń wymiarowych jakie przyjąłem do dalszych wyliczeń:
Komplet śrub na 3 osie (dł. dowolna mieszcząca się w wymiarach handlowych). 2 śruby toczone na obu końcach, 1 śruba do wyboru, na obu albo tylko na jednej (chodzi oczywiście o Ztkę).
Jaki rozmiar stoczenia? Na razie założyłem tak:
Czop fi10 na łożysko (2*długość łożyska + grubość ścianki)
+ długość nakrętki metrycznej M8 (nagwintowany) + koło pasowe/sprzęgło z jednej strony,
natomiast po drugiej stronie (2*długość łożyska + grubość ścianki) + długość nakrętki metrycznej M8 (nagwintowany).
Dokładne wymiary wyjdą kilku osobom indywidualnie, ale myślę że kilka będzie miało tak samo.
Tak wstępnie zrobiłem rekonesans i cena wykonania czopów z dwóch stron + gwint metryczny, itd.. został wyceniony średnio na około 40-50zł. Dla śruby Tr16x4 dostarczonej od sponsora.
Zakładając, że w zamówieniu będzie uczestniczyć 10 osób to koszty dla 1 śruby wyniosą mniej więcej tyle:
śruba 26zł + 3zł przesyłka od sponsora do tokarza, usługa 45zł, przesyłka do mnie w celu rozesłania zamówienia + 3zł na osobę (możliwe, że mniej ale...) i o ile odbiorca mieszka w zasięgu kuriera (https://www.tani-kurier.pl/cennikpl.php) koszt paczki do 30kg to 20zł. Czyli
1śruba = 26+3+45+3+20 = 97zł (w tym 26zł koszty wysyłki)
2śruby = (2*26)+3+(2*45)+3+20 = 168zł (w tym 26zł koszty wysyłki)
3śruby = (3*26)+3+(3*45)+3+20 = 239zł (w tym 26zł koszty wysyłki)
Nie są to ceny ostateczne, tylko czysto szacunkowe. Czy ktoś byłby zainteresowany? Termin realizacji, bez zbędnego pośpiechu, sam aktualnie nie mam funduszy na taki zakup, więc na razie rzucam propozycję.