maleński stolik cnc - potrzebna pomoc z napędem

Dyskusje na temat elementów przeniesienia napędu oraz przekładni

Autor tematu
leonheart
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

maleński stolik cnc - potrzebna pomoc z napędem

Post napisał: leonheart » 10 maja 2011, 11:04

Witam.

Konstruuje małe ale precyzyjne urządzenie potrzebne mi w pracy. Potrzebne jest mi w nim małe ale dosyć dokładne urządzenie cnc. Planowany obszar roboczy to 100x100 mm. Urządzenie ma układać elementy o średnicy poniżej 1 mm zależy mi więc na dokładności.

W założeniu stolik ma być nieruchomy, boje się, że jeżdżący stół będzie przesuwał układane elementy. Planuje więc bramę przesuwaną na obu osiach. Jej waga będzie również niewielka, 200 może 300 gram max.

Rozwiązania mechaniczne mniej więcej ogarniam, mam jednak problem z zaplanowaniem napędu. Początkowo planowałem zastosować silniczki z napędów dvd/cd ale teraz nie jestem już pewny, czy sobie poradzą.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi co do silników oraz jaki rodzaj napędu zastosować. Nie ukrywam, że zależy mi na niskim koszcie.

Pozdrawiam.

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 10 maja 2011, 11:20

witam.
zastosuj silniki krokowe śruby .
co prawda na śrubach może pojawić się luz .
ale przy takim polu pracy i żadnych ( właściwie ) obciążeniach można by skasować luzy sprężyną .
czym to będziesz sterował ?
można by też pomyśleć o paskach zębatych - nawet z drukarek .
pozdrawiam .

Autor tematu
leonheart

Post napisał: leonheart » 10 maja 2011, 11:39

A co sądzisz o silniczkach z dvd ? boje się, że będą za słabe i nie będzie precyzji. Co do sterowania jeśli chodzi o soft, to najprawdopodobniej sam coś napiszę, mam specyficzne wymagania.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 10 maja 2011, 11:47

witam.
silniczki z dvd to raczej bldc - do wyższych obrotów a i z precyzją może być problem .
małe silniki krokowe to parę pln .
no i masz w prosty sposób rozdzielczość pozycjonowania i proste sterowanie .
nie wiem co tam będziesz układał - ale przemieszczanie to jeden problem - a " łapanie " tego co ma być układane - drugi .
pozdrawiam.

Autor tematu
leonheart

Post napisał: leonheart » 10 maja 2011, 12:01

Nie będzie łapania, tylko podajnik, więc ten problem odpada.

Dzięki za porady zabieram się za sterowniki i rozejrzę się za silnikami. Jest tego sporo na allegro coś mam nadzieje wyrwę za nieduże pieniążki.

Pozdrawiam.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 10 maja 2011, 12:07

witam.
z silnikami problemu nie ma .
najprościej sterować unipolarne .
jak by co to mogę coś tam poszukać - silniki , obudowy do malutkich łożysk , itp .
narobiłem tego swojego czasu " trochę " i mam gdzieś po pudełkach .
jak by co to pisz na pw .
pozdrawiam .

snunit
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: snunit » 20 maja 2011, 01:15

Krokówki 0.3Nm,. 0.5Nm luzacko wyrwiesz za 10-15zł na allegro. Oczywiście używane, najlepiej 200 imp na obrót, 1.8 stopnia. Jeżeli bardzo zależy Ci na precyzji, to zainteresuj się sterowaniem: półkrok 1/2 lub jeżeli to nie problem to 1/16(chociaż to przesada na takim obszarze roboczym). Im mniejszy skok śruby tym 'większa dokładność'. Na jakich prędkościach Ci zależy, jakiej dokładności? I jaki masz budżet... i dostęp do jakich maszyn(garaż, czy w pracy masz możliwość podtoczenia, z frezowania)

Śrubę możesz zrobić z pręta gwintowanego(szpilka gwintowana). Nakrętkę z poliamidu(łatwo się nagwintuje, praktycznie luzu nie będziesz miał).

Prowadnice z wałków z drukarek, w hpkach i w niektórych epsonach są na ogól fi 8-10. W ostateczności prowadnice meblowe(ale tu 'precyzji' nie będzie)

Sterownik łatwo(tanio) zrobić za pomocą mikroprocka oraz L298(<2A;).
Chyba, że masz silniki o niewielkim poborze(<0.5A) to L293.

Cała zabawa polega na tym czy priorytetem jest:
- budżet
czy
- Twój czas ;d

http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT1314.pdf
na EP masz dużo gotowych sterowników i artykułów na ten temat, lub poszukaj po kitach do samodzielnego składania. Jest dużo kitów; do sterowania z LPT, USB itd... Przy niewielkim prądzie(<0.5) bez problemu kupisz gotowy moduł. Tylko kwestia jak zamierzasz tym sterować? Z mikroprocka, z PC? Własny soft, gotowy soft?

To co napisałem to prosta wersja low-endowa.

Pod pacz w modelach 3D jak to robią:
http://www.igus.com/wpck/default.aspx?p ... drylin_zlw

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przeniesienie napędu, Przekładnie Pasowe, Przekładnie Zębate, Listwy zębate”