Nakrętka z poliamidu/brązu + obudowa

Dyskusje na temat elementów przeniesienia napędu oraz przekładni

Autor tematu
snunit
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3

Nakrętka z poliamidu/brązu + obudowa

Post napisał: snunit » 17 lut 2011, 00:25

Witam,

Jestem jakże szczęśliwym posiadaczem chiński wałków podpartych fi 16 oraz obudów otwartych z łożyskiem liniowym. Popularny model... chinski model :D Śrubki mam 12x3.

Chciałbym mieć nakrętkę z poliamidu lub z brązu. Jednak wymiary podane na stronie polchinatechu są nie do końca wiarygodne, a wiadomo dokładność pasowania to podstawa. Nie dysponuje sprzętem, który pozwolil by mi zrobić ewentualne korekty. Czy ktoś juz próbował pasować nakrętkę z poliamidu/brązu z alledrogo z obudowami zamkniętymi lub z wersją z kasowaniem luzu?

Wiem, wiem sponsor ma sprawdzony sprzęt jednak na ta chwilę do mnie trochę za drogi. Liczę na Wasze doświadczenie w tym temacie.

Myślę także nad tym:
http://www.ebmia.pl/nakretka-brazowa-ok ... p-117.html

Jednak warto? Poliamid nie będzie lepiej pasowany? Nie chcę stosować przeciw nakrętki.

Tagi:

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 17 lut 2011, 01:20

Wymiary wewnętrzne obudów do łożysk są dopasowane pod łożyska, więc nie może tu być jakiejś rozbieżności. Zobacz jakie łożysko pasują do konkretnej obudowy i będziesz miał dokładny wymiar. Zewnętrzne wymiary mogą się nie zgadzać z rysunkiem. Ja przynajmniej tak miałem. Nie sądzę jednak, aby to wynikało z fuszerki producenta, a raczej z tego co podają sprzedawcy. Tzn. dają jakiś stary rysunek techniczny, który mają od dostawcy, a sprzedają łożyska, które na zdjęciu wyglądają inaczej.

Przykładowo mam łożysko SME20GUU - wymiar W - 48mm, a jest 48,50; wymiar F - 39mm a jest 38mm. Na szczęście istotne wymiary się zgadzają (rozstaw śrub i wysokość, średnica pod łożysko).
Załączniki
sme20guu.jpg
sme20guu.jpg (43.15 KiB) Przejrzano 1335 razy

Autor tematu
snunit
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: snunit » 17 lut 2011, 12:23

Rozumiem już o co chodzi. Po prostu w obecnych rysunkach wymiar B przedstawia rozstaw śrub.... a tego najbardziej potrzebnego nie ma. Powyższe rysunki są o wiele lepsze. W takim razie będę się kierował zewnętrzną średnicą łożyska.

To teraz inny dylemat:

- obudowa zamknięta
- obudowa otwarta
- obudowa z kasowaniem luzu
- obudowa zamknięta + przecięcie samemu jednej strony i śruba dociskająca

Co będzie lepszy rozwiązaniem?:) Wiem jak blokuje się łożysko w otwartych, natomiast z obudowami zamkniętymi nie miałem jeszcze styczności.

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 18 lut 2011, 00:22

Nie wiem jak dużą maszynę robisz, ale na śrubie są całkiem spore siły. Ja na oprawę nakrętki wybrałbym obudowę zamkniętą (najlepiej z możliwością zaciśnięcia - prosty montaż bez kombinacji z pasowaniem). Te otwarte są bardzo delikatne, jak i zamknięte, ale te przynajmniej nie powinny się rozginać.

Autor tematu
snunit
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: snunit » 18 lut 2011, 13:38

X,Y 500mm wałki podparte fi 16
Z 250mm wałki podparte fi 16
śruba 12x3
nakrętki z poliamidu
silniki 2-3Nm

Rama spawana, stalowa.
Nie mam dużego doświadczenia, dlatego pytam kolegów :)

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 18 lut 2011, 23:48

Przy takich parametrach to na śrubie możesz mieć 170-270kg (w/g tabelki z końca strony http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sruby_trapezowe.htm ). Jak się coś zablokuje to nie wiem czy taka otwarte obudowa by się nie rozgięła (ma w najcieńszym miejscu tylko 5mm grubości), ale ja tylko łącze fakty, a to już jakiś mechanik musiałby potwierdzić. Z resztą, jak pooglądasz różne konstrukcje, to ludzie dają zamknięte (przynajmniej ja otwartych nie spotkałem na śrubie)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przeniesienie napędu, Przekładnie Pasowe, Przekładnie Zębate, Listwy zębate”