elektrosprzęgła lub inne rozwiązania
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
elektrosprzęgła lub inne rozwiązania
Witam. Mam nst. problem do rozwiązania z przeniesieniem napędu. Oto szczegóły:"zwykły"silnik 4 kW/1440obr. ma napędzać przekładnię(po 1100 obr. na dwóch wyjściach) która ma "pracować w nst. cyklach : ok. 2 sek. pracy /ok.3 sek. przerwy innymi słowy ma załączać się co 3sek na czas ok. 2 sek, dodam że zależy mi na szybkim starcie i szybkim zatrzymaniu. Początkowo miałem zastosować elektrosprzęgło ewentualnie we współpracy z hamulcem elektromagnetycznym ale gdy zacząłem się zastanawiać nad ich właściwym doborem pojawiły się wątpliwości nad trwałością i niezawodnością takiego rozwiązania.Proszę o radę. pozdrawiam Maerk
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
to zalezy jaka jest inercja ukladu....
falownik nie tylko posiada funkcje regulacji czestotliwosci...ale ponadto regulacji rampy startu i stopu ( oczywiscie jesli inercja ukladu przewyzsza mozliwosci "przyjecia" energii przez falownik to rampa "deceleration" automatycznie jest zmieniana.
Jednak u mnie silnik 4 kW z falownikiem o podobnej mocy moze pracowac na zasadzie start stop, wlasciwie z minimalną rampą hamowania i startu....( pomijam fakt naprezen jakie dzialają na lozyska itd...nie wiem czy tez jest to zdrowe dla "rezystora hamowania"....narazie dziala
falownik nie tylko posiada funkcje regulacji czestotliwosci...ale ponadto regulacji rampy startu i stopu ( oczywiscie jesli inercja ukladu przewyzsza mozliwosci "przyjecia" energii przez falownik to rampa "deceleration" automatycznie jest zmieniana.
Jednak u mnie silnik 4 kW z falownikiem o podobnej mocy moze pracowac na zasadzie start stop, wlasciwie z minimalną rampą hamowania i startu....( pomijam fakt naprezen jakie dzialają na lozyska itd...nie wiem czy tez jest to zdrowe dla "rezystora hamowania"....narazie dziala