Cześć,
W strugu elektrycznym Elu zerwał mi się pasek. Pasek był starego typu, zębaty na moduł 6mm - nie do dostania. Zamówiłem nowe koła HTD5m o podobnym rozmiarze i wymieniłem. I problem jest taki że bardzo się ten nowy pasek grzeje (HTD290). Po 2 minutach pracy temperatura paska dochodzi do około 70 stopni. Zauważyłem że dzieje się to na mniejszym kole 16 zębów, które założone jest na wirniku. Po prostu zaraz robi się bardzo ciepłe. To drugie około 35 zębów no nie bardzo, jest letnie pewnie nagrzewa się od samego paska. Pasek jest chiński zamówiony z ali (i zastanawiam się czy to też nie może być problemem w kontekście tego co dalej napisze). Maszyna bez paska się nie grzeje. Naciąg wydaje się prawidłowy. I teraz zastanawia mnie dlaczego. Czy 16 zębów to nie za mało i pasek od przeginania się rozgrzewa? Widzę też że pasek na mniejszym kole zaraz po ruszeniu opiera się o ogranicznik. Ale ja tu nic nie zrobię z tym, tutaj żadnej regulacji nie ma. Ktoś może ma jakieś doświadczenie z tym?
Grzanie paska zębatego HTD5m
-
19Janusz53
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 1
Re: Grzanie paska zębatego HTD5m
Wg mojej oceny dla paska HTD 5M 16 zębów to bardzo , bardzo mało.Do tego pewnie obroty powyżej 10 k. W załączniku rysunek z katalogu pasków