napęd listwy zębate + przekładnia oraz mocowanie silników

Dyskusje na temat elementów przeniesienia napędu oraz przekładni

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: diodas1 » 01 lip 2012, 01:00

Nie produkuję maszyn więc nie dam swoich unikatowych zdjęć. Nie wiem z autopsji czy ze śrubą kulową jest lepiej , pewnie tak bo odpada problem kasowania luzów, opory takiego napędu też są niewielkie.No i dokładność pozycjonowania też z pewnością lepsza. Myślę że ludzie którzy budowali już plotery o takich rozmiarach mogliby ewentualnie podpowiedzieć czy śruba o długości ponad 2.5 m nie powinna być grubsza żeby się nie gięła jak kiełbasa. Może z tego względu mimo różnych utrudnień i innych słabości w tak dużych maszynach używa się listew zębatych.Na pewno wygodniej będzie przy śrubie całość wysterować nawet tanimi lub darmowymi programami. Niestety cena napędu na śrubach kulowych jest wyższa. Nie istnieje napęd idealny. Każdy ma zalety i mankamenty wobec innych. Zresztą skoro zbudowałeś już wiele maszyn to przecież wiesz o tym.
Wracając do DRO w sklepiku sponsora dojrzałem element pomiarowy systemu http://www.akcesoria.cnc.info.pl/enkode ... tyczne.htm Do tego potrzebny jest zespół serwo + sterownik serwa który będzie umiał skorzystać z sygnałów z enkodera, porównać je z wartością zadaną z komputera i sterować silnikiem serwo. Podejrzewam że byłby to chyba jednak przerost formy nad treścią. O cenę takiego sterowania boję się nawet spytać. Mnie wystarcza śruba trapezowa i krokowiec, niezbyt duży zresztą. A wymiary Twojego planowanego plotera ma cały mój warsztat :) Musiałbym go chyba postawić bokiem (zamocować do ściany) co też jest kuszącym rozwiązaniem choćby ze względu na samoczynne usuwanie urobku. Poza tym murowana lub betonowa ściana jest na pewno sztywniejsza jako element konstrukcyjny plotera niż wszelkie ramy stalowe czy drewniane. Pionowe piły do rozkroju płyt meblowych działają i mają się dobrze. Gdyby tak ustawiony ploter osłonić zabudową w postaci drzwi przesuwnych typu Komandor to można by ją nawet wstawić do pokoju mieszkalnego. Rozmarzyłem się, czas do łóżka.

Tagi:

Autor tematu
max10
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4

Post napisał: max10 » 01 lip 2012, 10:08

masz całkowita racje moja pierwsza frezarka na trapezówkach pole robocze 80x80 cm śmigała cudnie ale to była moja pierwsza frezarka i śruby fi12 dokładnie jak napisałeś tańczyły strasznie dodatkowo używałem nakrętek mosiężnych po 3 mies intensywnego używania tak się wyrobiły że po rozebraniu urządzenia ręką wyczułem luz co najmniej 2mm, przy kulowych o ten luz się mniej boje bo są trwalsze ale bardziej mnie martwi żeby nie tańczyła bo ceny tez są z kosmosu 20/5 120zł/1mb a 25/5 już 260/1mb, no i kurcze oszczędności na ta 25/5 mi nie starczy, a osobiście bardzo jestem za kulowymi niż listwami bo odpada mi kombinowanie z montażem tej przekładni nowy 4 silnik nowy sterownik i nowa płyta pod 4 sterowniki

Powiem ci ze tez mi się marzy taka piła ścienna :)) ale niestety do mojego warsztatu nie ma szans już by się też nie zmieściła.

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jacek-1210 » 02 lip 2012, 14:29

Jeśli mogę coś doradzić z własnej praktyki: też miałem obawy o dygotanie śrub, więc z braku doświadczenia użyłem śrub "z zapasem": 2x16mm/1m i 25/1.5m wszystkie kręcą się ok. 10-13 obr/s i nie ma żadnych wibracji ani nawet zamiaru wibracji. Z zębatkami niestety jest problem - sam się przymierzałem, ale po różnych obliczeniach wyszło mi, że przy stosowaniu typowego emc2 będę miał momentami duże błędy pozycji ze względu na to, że w typowej zębatce roboczy obwód jest niepodzielny przez liczbę całkowitą. Jeśli robisz plazmę to pół biedy, ale jeśli myślisz o dokładnej frezarce to nie będzie lekko. Wyjściem są zębatki skośne, ale są droższe i nie kupisz ich w pierwszym lepszym sklepie :neutral:
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: kamar » 02 lip 2012, 20:31

jacek-1210 pisze: sam się przymierzałem, ale po różnych obliczeniach wyszło mi, że przy stosowaniu typowego emc2 będę miał momentami duże błędy pozycji ze względu na to, że w typowej zębatce roboczy obwód jest niepodzielny przez liczbę całkowitą.l:
To jak wyskalujesz ew. oś obrotową ? :)

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: triera » 02 lip 2012, 22:05

Są dostępne listwy w podziałce metrycznej 2-5-7,5-10...mm

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 02 lip 2012, 22:52

kamar pisze:
jacek-1210 pisze: sam się przymierzałem, ale po różnych obliczeniach wyszło mi, że przy stosowaniu typowego emc2 będę miał momentami duże błędy pozycji ze względu na to, że w typowej zębatce roboczy obwód jest niepodzielny przez liczbę całkowitą.l:
To jak wyskalujesz ew. oś obrotową ? :)
W stopniach Panie Kolego, w stopniach: 360o to przecież równe 200 kroków mojej przyszłej, ewentualnej osi - a tak bardziej serio to jeszcze nie liczyłem :smile: . Ale licząc typowe dostępne w handlu zębatki, to marnie mi to wychodziło - byłoby ok. gdyby w emc2 można było wpisać np. 10cm = x kroków zamiast 1mm=x kroków - odchyłki byłyby mniejsze - choć nie wykluczam, że taka mozliwość jest, tylko ja nie umiem tego skonfigurować :smile:

Kol. Triera, gdzie są dostępne metryczne ? Pytam na jakąś dalszą, ewentualną, bliżej nieokreśloną przyszłość :smile:
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: 251mz » 03 lip 2012, 10:24

jacek-1210 pisze:0cm = x kroków zamiast 1mm=x kroków - odchyłki byłyby mniejsze - choć nie wykluczam, że taka mozliwość jest, tylko ja nie umiem tego skonfigurować :smile:
trzeba kupić sobie macha;)
jest tam możliwość wpisania ilości kroków po przecinku:)

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: triera » 03 lip 2012, 12:39

np. Gudel czy Maedler (w ostatnim dostępny sklep internetowy z cenami).

Trudno zrozumieć sprzedawców "męczących" budowniczych/producentów
maszynek cnc listwami modułowymi...
(jedyny chyba powód to cena i dostępność - ale kto by kupował modułowe,
gdyby miał łatwo dostępne metryczne?)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przeniesienie napędu, Przekładnie Pasowe, Przekładnie Zębate, Listwy zębate”