Lepsze wrogiem dobrego? Trapez vs. Kula

Dyskusje na temat elementów przeniesienia napędu oraz przekładni

Autor tematu
PiotrCz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 07 lip 2011, 12:53

No własnie.

To mnie skłoniło - bo ten luz się pojawił na trapezach oraz to że głównie działam w małym zakresie frezarki i mam różne luzy na różnych częściach śruby - do wymiany na śruby kulowe.

Tyle, że i te śruby kulowe coś nie bardzi chcą działać tak jak to sobie wyobrażałem. Dla porównania mam linear actuator (THK LM Guide Actuator) - jak tam daję 0.01 w lewo a potem 0.01 w prawo i tak 50 razy to na mierniku zegarowm i tak mi idealne na koniec cyklu 0.00 wychodzi.
A w tych moich śrubach kulowych jest lipa i luz - nic to - powalczę jeszcze trochę.

A swoją drogą - pytanie do kolegów:
1. czy i jak można zdjąć nakrętkę ze śruby kulowej - jak powsadzać potem kulki :)?
2. czy i jak uzupełnić kulki? Mam wrażenie, że jak kręce ręką na luzie nakrętką to lekko mi przeskakuję ta nakrętka - jakby za mało kulek było? Mam trzy śruby i każda nakrętka chodzi trochę inaczej.

Piotr
P.S. Głupawka nie głupawka - poemat dobry! :)

Tagi:

gigipawel
Posty w temacie: 1

Post napisał: gigipawel » 07 lip 2011, 18:19

Mógłby kolega PiotrCz wrzucić fotki kasowania luzów na nakrętkach w swojej maszynce ?

Autor tematu
PiotrCz
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 11 lip 2011, 12:42

Witam, fotek już nie zrobię - ale była to prosta sprężyna pomiędzy śrubami.

Panie Prezesie melduję zadanie wykonane – frezarka działa - po wymianie osi. Błąd od 0.005 do 0.02 w zależności od osi przy zmianie kierunku – ale działa szybciej, błąd jest stały (więc da się wykasować softwarowo - przynajmniej w teorii :)).

Tak czy inaczej zadowolony jest z wymiany - przynajmniej na razie.

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jacek-1210 » 17 lip 2011, 18:11

PiotrCz: czy mógłbyś przybliżyć realizację wysyłki z HK ? Jak długo szła, czy szło to przez ebay'a czy bezpośrednio przez PayPal i czy płaciłeś cło czy jakoś udało się to ominąć ? Czy materiał dotarł w fabrycznym stanie czy też coś mu się przydażyło "po drodze" ? Jakiej długości były te śruby ?
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 lip 2011, 18:43

PiotrCz pisze:A swoją drogą - pytanie do kolegów:
1. czy i jak można zdjąć nakrętkę ze śruby kulowej - jak powsadzać potem kulki :)?
Da sie :) Wczoraj jeden artysta wyjechał z nakrętki śrubą 32x5. Godzine dłubał ale powkładał.
Najpierw środkowy obieg kulek potem zewnętrzne. wykręcasz śrubę do momentu az da się włożyć kulka i nożykiem przepychasz aż zapełni.
Normalnie to zdejmujesz nakrętkę na trzpień najlepiej z tworzywa o średnicy rdzenia śruby.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przeniesienie napędu, Przekładnie Pasowe, Przekładnie Zębate, Listwy zębate”