kwarc "Niewiele napisałeś o tym co obrabiasz ,materiał , średnice narzędzi ,obroty "
O materiale napisałem, tylko czasami drewno-pochodne i Al. Frezy (do tej pory) z mocowaniem Ø 3,17 (0,4 ÷ 4).
Obroty - regulowane zależnie od: materiału (twardość, topliwość)
Mocowanie ER11 bezpośrednio na skróconej osi silnika.
Chłodzenie - poprzez nałożenie zwojów spłaszczonej rury (a la Heat-Pipe) do chłodzenia cieczą - są gotowce, można też nałożyć centrycznie rurę z uszczelnieniami - wyjdzie płaszcz wodny.
upanie nie zamierzam przerabiać całego silnika, chciałbym uniknąć przekładni a moment obrotowy dla w/w materiałów i frezów - wystarczający, jedynie nie wiem jakie są łożyska ale podejrzewam że wysoko-obrotowe, poza tym myślałem o dołożeniu dodatkowego (pomiędzy oś a suport Z).
Kupa roboty to wyjdzie przy przeróbce całości - wykorzystując stojan z uzwojeniem, nakładając magnes walcowy na gotowy trzpień z mocowaniem ER, tocząc korpus, łożyskowanie, chłodzenie pomijam. A "chioli" to trzeba by kupić chyba hurtem (trwałość) na wymianę.
P.S.
obrabiarka została ewakuowana z piwnicy (z częściowym demontarzem) do współwłaściciela na prywatną posesję.
[ Dodano: 2016-06-15, 13:14 ]
niżej przykłady