- Elte 800W (TM PE2 9/2, 400Hz, 220/380V, 4,1/2,4A, 24000obr/min)
- falownik 1/3F Toshiba VF-S15 (750W, 0,1-500Hz, 4,8A)
Podłączyłem wszystko razem, wprowadziłem parametry z tabliczki i ruszyło

1) przy niskich prędkościach obrotowych, mogę zahamować ręką wał silnika. Poruszając delikatnie wałem prawo - lewo mogę wywołać terkot (takie pyknięcie).
2) Odłączyłem wrzeciono od falownika i pokręcałem wał ręką - brak terkotania. Następnie do wrzeciona "podłączyłem" drugi silnik (40W 1400obr/min) - efekt chyba ok - sami oceńcie jak brzmi:
3) Kolejny test - w opcjach jest "base frequency". To chyba jest ta wartość z tabliczki - wprowadziłem 400Hz, ale nie podobał mi się dźwięk (słychać było delikatny terkot na niskich obrotach). Jak manipulowałem wartością to się okazało, że im niższa częstotliwość "base frequency" tym bardziej terkotanie się nasilało,
a) base frequency 250Hz -
b) base frequency 500Hz (max dla tego falownika) - moim zdaniem brzmi lepiej
4) Test rozpędzania od 0 do 350Hz przy różnych base frequency:
a) Base freq = 400Hz -
b) base freq = 500Hz -
Pytania do ekspertów - co sądzicie o powyższym?
czy efekt "terkotania" to wina łożyska czy może ten zestaw Elte + Toshiba nie jest najkorzystniejszy albo źle skonfigurowany? Gdybym miał możliwość to podniósł bym base frequency powyżej 500Hz - prawdopodobnie byłoby jeszcze ciszej... ale czy tędy droga? czy zdrowe dla silnika? do tego zauważyłem, że im wyższa base frequency, tym łatwiej zatrzymać wał silnika (sprawdzone na niskich obrotach), ale przy bardzo niskiej base frequency włącza się zabezpieczenie nadprądowe w falowniku.
A może ktoś z Was ma podobny zestaw i moglibyśmy porównać na żywo Warszawa i okolice (podłączyć moje wrzeciono do czyjegoś falownika lub mój falownik do czyjegoś wrzeciona)?
z góry dzięki za wszelkie sugestie i pomoc,
Pozdrawiam