wrzeciono z silnika 1kW
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
wrzeciono z silnika 1kW
witam, mam pytanie odnośnie wrzeciona zrobionego z silnika około 1kW / 1400/700 obr. to pytanie to właściwie do kolegi KAMARA, bo już coś podobnego zrobił i na pewno trochę przetestował, różne obciążenia przy róznych obrotach. Chodzi mi o to czy przy zejściu z obrotami na silniku za pomocą falownika na np. 300 bez przekładni , z normalnych 700 , silnik będzie w stanie brać około 1mm w stali głowiczką np. 4 płytki/ fi 60-80
Gawłoś
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: wrzeciono z silnika 1kW
Jakby co innegoGAWPIO pisze: czy przy zejściu z obrotami na silniku za pomocą falownika na np. 300 bez przekładni ,

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Ja mam w starej frezarce chyba 4kw z przekładnią różne przełożenia i głowica fi 60-80 śmiga natomiast problem jest z małymi średnicami bo obroty maksymalne są za małe.
1kW to ja bym widział do małych średnic szybkoobrotowe wrzeciono. Do głowicy o takiej średnicy mocy chyba nigdy za dużo 2,2 kW do takich zastosowań to chyba nie jest przesada a raczej minimum z tym że mocy przeznaczonej do skrawania a nie nominalnej silnika (to wszystko jest wyliczalne - moc skrawania przy danych parametrach). Cenowo to i tak niewielka różnica tak mi się wydaje.
1kW to ja bym widział do małych średnic szybkoobrotowe wrzeciono. Do głowicy o takiej średnicy mocy chyba nigdy za dużo 2,2 kW do takich zastosowań to chyba nie jest przesada a raczej minimum z tym że mocy przeznaczonej do skrawania a nie nominalnej silnika (to wszystko jest wyliczalne - moc skrawania przy danych parametrach). Cenowo to i tak niewielka różnica tak mi się wydaje.