PROBLEM Z ELEKTROWRZECIONEM (OKUMA OKUMA MX 45 VAE)

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
---Andrzej---
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

PROBLEM Z ELEKTROWRZECIONEM (OKUMA OKUMA MX 45 VAE)

Post napisał: ---Andrzej--- » 22 sty 2013, 12:57

Witam. Mam problem z zamontowaniem elektrowrzeciona które przyszło z przewinięcia. Demontował je mój kolega który już z nami nie pracuje, a mi zlecili jego montaż. Mianowicie ektrowrzeciono jest 2 biegowe 6przewodów. Korzysta z magnetycznego enkodera absolutnego. w z enkodera wychodzi 3 sygnały "A", "B", "Z" . "Z"- jest do ustalenia pozycji ektrowrzeciona np. przy zmianie narzędzia. sygnał "Z" jest sczytywany z krążka metalowego z wyfrezowanym znakiem i oddalony w innej odległości niż krążek z sygnałami A i B. Po podłączeniu wszystkiego okuma rusza ale po jakimś czasie sypie błędem 1068 (przeciążenie wrzeciona , wrzeciono zablokowane, zbyt wysoki prąd silnika) i na napędzie wyświetla AL 30 (
silnik jest przeciążony, przewód sygnałowy jest uszkodzony silnik (niekompletny zasilania, złe połączenia, itp.) pytanie moje brzmi czy winą tego jest źle przewinięty silnik czy źle ustawiony enkoder i ta pozycja sygnału "Z" musi być idealnie ustawiona względem sygnałów A i B? czy to niema znaczenia? Oprócz enkodera nic innego nie odkręcaliśmy.

Tagi:

Wróć do „Elektrowrzeciono”