Do posiadaczy chinczykow
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Do posiadaczy chinczykow
Witam właśnie zamierzam zmodernizować swoją maszyne i chce zakupić nowe wrzeciono - pytanie ktore mnie trapi to :
Czy da sie tym frezowac alu ? I czy ktos kto ma to wrzeciono moze sie wypowiedziec jak to sie sprawdza ?
Interesue mnie zakup 2,2kW - ale widze tez 3kW - co doradzicie drodzy koledzy - . A i jakie konkretnie wrzeciono macie bo widze na ebay dwa rodzaje jedne do "grawerki" a inne specjalne do mmetalu cena 2x wieksza niż te tradycyjne.
Czy da sie tym frezowac alu ? I czy ktos kto ma to wrzeciono moze sie wypowiedziec jak to sie sprawdza ?
Interesue mnie zakup 2,2kW - ale widze tez 3kW - co doradzicie drodzy koledzy - . A i jakie konkretnie wrzeciono macie bo widze na ebay dwa rodzaje jedne do "grawerki" a inne specjalne do mmetalu cena 2x wieksza niż te tradycyjne.
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Spoko, to była podpucha dla założyciela tematu, sam prawie zawału dostałem.
Ale kolega avatar miał pierwszy czy drugi temat o chińczykach - 6 stron - a założył nowy. Może kolega bh91 wyjaśni - osoba zakładająca temat widać nie szukała albo chciała dostać opinie dla siebie - w stylu myśli ktoś za mnie - a w przyszłości różne osoby tu trafią i będą się zastanawiać skąd taka opinia - a niekoniecznie temat który jest obok będzie do odnalezienia.
Kolega avatar dostał odpowiedź dla siebie
Tu jest link dla pozostałych, którzy w przyszłości poszukując trafią na ten temat.
Z drugiej strony - każdemu może się zdarzyć
Ale kolega avatar miał pierwszy czy drugi temat o chińczykach - 6 stron - a założył nowy. Może kolega bh91 wyjaśni - osoba zakładająca temat widać nie szukała albo chciała dostać opinie dla siebie - w stylu myśli ktoś za mnie - a w przyszłości różne osoby tu trafią i będą się zastanawiać skąd taka opinia - a niekoniecznie temat który jest obok będzie do odnalezienia.

Tu jest link dla pozostałych, którzy w przyszłości poszukując trafią na ten temat.

-
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Drogi kolego - Ja szukałem bardzo długo i dokładnie na forum i odniosłem wrażenie że to co już zostało zapisane na forum nie daje MI jednoznacznie odpowiedzi - bo 50% mówi że są ok a druga połowa że nie.Skrzydlaty pisze:Spoko, to była podpucha dla założyciela tematu, sam prawie zawału dostałem.
Zadałem Konkretne Pytanie - czy da się tym wrzecionem zrobić coś w Alu, i czym się różni wersja do metalu a wersja do grawerowania.
Odpowiedzi na te pytanie nadal nie uzyskałem.
Nie wiem czy to tylko cena i "inny" kolor wrzeciona czy faktycznie jakieś zmiany w konstrukcji.
Całe zamieszanie powstało raczej z niefrasobliwej wypowiedzi pierwszego dyskutanta - który zamiast dać jasną odpowiedz napisał zupełnie coś odwrotnego co nadal nie zmienia faktu że w tym wątku jeszcze nikt nie potwierdził że da sie tym coś zrobić w ALU.
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Co prawda nie próbowałem w alu ale ... dlaczego ma się nie dać ?? ludzie na forum do frezowania używają kresa który ma od 0,5 do 1kW i się da, to dlaczego ma się nie dać 1,5kW chińczykiem ? czym się różnią wersję do grawerowania od tej do cięcia pewnie nazwą
taki chłyt marketingowy. Chociaż jak by się zastanowić to mogły by być jakieś różnice np grawerowanie = łożysko oporowe i brak jakichkolwiek luzów w pionie w tych do cięcia zwykłe łożysko mocniejsze itp ale jestem przekonany że takich różnic niema, to jest tłuczone w jednej fabryce masowo dopiero sprzedawcy dorabiają ideologię.

-
O widzisz avatar, a mi tam akurat dało jednoznaczną odpowiedź, zwłaszcza wobec kalkulacji ceny do jakości i ryzyka. W sumie gdybym miał z 3k zł to bym się zastanawiał, tak że nie wiem jak Ty.
Jakbym się miał tak zastanawiać to nawet nad Kress'em bym się zastanawiał
Jeśli chodzi o wersje "four bernings" to jak samo tłumaczenie wskazuje, aczkolwiek pewnie już ktoś to ma, nie przyznaje się puki u niego wrzecionko nie popracuje.
Ja bym się osobiście obawiał z tego względu, iż łożyskowanie na większej ilości łożysk nie jest taką prostą sprawą a nie wiadomo jak te chińczyki to w ogóle zrobią. A że robią tak i tak, zadowolę się normalną wersją. Poza tym dla lekkich prac nie ma sensu tego droższego, skoro u innych bezproblemowo pracują.
Kiedyś jakiś kolega forumowy robił solidne wrzeciono, jak się później okazało niektórzy mieli "ale" do rodzaju łożysk jakie użył. A w chinolach nie wiadomo co siedzi, jak siedzi i ile posiedzi.
Jakbym się miał tak zastanawiać to nawet nad Kress'em bym się zastanawiał

Jeśli chodzi o wersje "four bernings" to jak samo tłumaczenie wskazuje, aczkolwiek pewnie już ktoś to ma, nie przyznaje się puki u niego wrzecionko nie popracuje.
Ja bym się osobiście obawiał z tego względu, iż łożyskowanie na większej ilości łożysk nie jest taką prostą sprawą a nie wiadomo jak te chińczyki to w ogóle zrobią. A że robią tak i tak, zadowolę się normalną wersją. Poza tym dla lekkich prac nie ma sensu tego droższego, skoro u innych bezproblemowo pracują.
Kiedyś jakiś kolega forumowy robił solidne wrzeciono, jak się później okazało niektórzy mieli "ale" do rodzaju łożysk jakie użył. A w chinolach nie wiadomo co siedzi, jak siedzi i ile posiedzi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Było już o tym, co prawda krótko ale było: https://www.cnc.info.pl/topics63/3kw-wa ... t31230.htm, te droższe mają oznaczenie GDZ
Njawięcej doświadczenia mają chyba Oprawcafotografii i Gaspar - obaj męczą chińczykami aluminium ile wlezie
Njawięcej doświadczenia mają chyba Oprawcafotografii i Gaspar - obaj męczą chińczykami aluminium ile wlezie

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ?