Zwykły silnik podłączony do falownika jakie prędkości ??
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Zwykły silnik podłączony do falownika jakie prędkości ??
Witam
Czy ktoś kręcił zwykły silnik na falowniku do większych prędkości? jakie to niesie z sobą zagrożenia dla silnika co może się stać? jaka prędkość może być bezpieczna?
Mam silnik 0,75kw 2900 obrotów czy np przy pomocy falownika do 6000 można go kręcić?
Czy ktoś kręcił zwykły silnik na falowniku do większych prędkości? jakie to niesie z sobą zagrożenia dla silnika co może się stać? jaka prędkość może być bezpieczna?
Mam silnik 0,75kw 2900 obrotów czy np przy pomocy falownika do 6000 można go kręcić?
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Zwykły silnik podłączony do falownika jakie prędkości ??
Na 230 V ?mitek pisze:Mam silnik 0,75kw 2900 obrotów czy np przy pomocy falownika do 6000 można go kręcić?
Przy 6000 obr/min napięcie zasilania powinno wynosić około 450 woltów.
.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Zwykły silnik podłączony do falownika jakie prędkości ??
Falownik nie zwiększa napięcia, zwiększa częstotliwośćtuxcnc pisze:Na 230 V ?mitek pisze:Mam silnik 0,75kw 2900 obrotów czy np przy pomocy falownika do 6000 można go kręcić?
.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Wydaje mi się, że na asynchronie raczej nie ma niebezpieczeństwa wybuchu-rozerwania silnika tak jak na obcowzbudnym prądu stałego. Raczej chyba zerwie częstotliwość niż się przekręci (?)
A jakie sterowanie polecacie do zasilania wrzeciona: skalarne U/f czy wektorowe ? Pytam, bo przede mną dezyzja o zakupie falownika i nie wiem jaki kupić - różnica w cenie jest z 200-300złeinstein pisze:Kwestia na jakim sterowaniu jesteś. Jeśli jesteś na U/f to wraz ze wzrostem częstotliwości zwiększa się napięcie zasilania.
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Po osiagnieciu maksymalnego napięcia zaprogramowanego w falowniku (dla jednofazowego max 230V) utrzymuje sie na stałym poziomie. Przez to przy wzroście częstotliwosci spada moment silnika.tuxcnc pisze:Na 230 V ?
Jezeli zamierzasz pracować tylko na wysokich czestotliwościach to nie widze wiekszego sensu stosowania falownika wektorowego. Co innego jak chcesz czasami cos porobić np na 400obr/minA jakie sterowanie polecacie do zasilania wrzeciona: skalarne U/f czy wektorowe ? Pytam, bo przede mną dezyzja o zakupie falownika i nie wiem jaki kupić - różnica w cenie jest z 200-300zł