Mam zamiar zakupu tulejki do wrzeciona Kress FME 1050...
Niestety nie stać mnie na zakup kilku tuleje bo cena jednej to ponad 50-60 zł.
Frezarka będzie głównie wykorzystywana do frezowani detali w metalch kolorowych, laminacie, plexi itp. Będę używał niewielkich frezów znalazłem 2 podstawowe średnice frezów o niewielkich wymiarach. Mają one trzonki o średnicach 3mm lub 3,175mm. Teraz pytanie jaki są częściej spotykane, chciałem wiedzieć bo chce zamówić tuleję a nie wiem która przyda mi się bardziej.
Tuleja 3mm czy 3,175mm do Kress FME 1050
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam, koledzy maja racje, chwyt freza 3,175 pomimo tego ze to 1/8 cala stal sie bardzo popularny, zwlaszcza w grawerstwie. Byc moze dla tego ze ci od cali byli pierwsi
.
Jesli idzie o mocowanie freza o srednicy 3 mm w tulejce 3,175 to to zalezy od typu tulejki.
Tulejki o oznaczeniu zaczynajacym sie od ER pozwalaja na to a inne moga sprawic klopoty.
Mam stare wrzeciono podobne do Kresa i kazda tulejka do niego jest przeznaczona tylko do jednej okreslonej srednicy chwytu freza. Te tulejki maja rozciecia tylko od strony nakretki.
Ludzie czasem robia dodakowe rozciecia u gory wlasnie w celu poszerzenia tolerancji ale taka tulejka zle centruje narzedzie.
Pozdrawiam
AndrzejJS

Jesli idzie o mocowanie freza o srednicy 3 mm w tulejce 3,175 to to zalezy od typu tulejki.
Tulejki o oznaczeniu zaczynajacym sie od ER pozwalaja na to a inne moga sprawic klopoty.
Mam stare wrzeciono podobne do Kresa i kazda tulejka do niego jest przeznaczona tylko do jednej okreslonej srednicy chwytu freza. Te tulejki maja rozciecia tylko od strony nakretki.
Ludzie czasem robia dodakowe rozciecia u gory wlasnie w celu poszerzenia tolerancji ale taka tulejka zle centruje narzedzie.
Pozdrawiam
AndrzejJS