elektrowrzeciono chłodzenie i naolejanie

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
lukasz_c
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

elektrowrzeciono chłodzenie i naolejanie

Post napisał: lukasz_c » 28 lis 2009, 12:27

Witam

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu wejść pokazanych na zdjęciach:

1.Z jakim ciśnieniem należy przedmuchiwać łożysko oraz jaki zastosować naolejacz lub ile kropel na minutę ?
Czy nadaje się : http://www.allegro.pl/item828722096_sta ... festo.html ?

2. Obieg Chłodziwa. Czy ktoś wie jaką pompkę najlepiej zastosować do obiegu chłodziwa lub jaki powinien być przepływ?
Jakie chłodziwo się stosuje? Na myśl przychodzą mi jedynie Borygo i olej.

4. Wymiana narzędzia 2-3atm

5 Nie nie wiem co to za wejście

6. Nie wiem co to za wejście

Obrazek
Obrazek

Proszę o pomoc
Łukasz

Tagi:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 28 lis 2009, 15:37

Naolejacz pokazany nie nadaje się. Łożyska muszą być smarowane mgłą olejową i musi to być bardziej zaawansowane urzadzenie-DLS. Do chłodzenia nie stosuje się oleju tylko specjalnych chłodziw na bazie glikolu, ale borygo też jest do niczego bo przy tak niskich temperaturach rozwijają się w nim bakterie i zapycha skutecznie kanały chłodzenia.
Niezidentyfikowane złączki trzeba sprawdzić. Jeśli wrzeciono jest smarowane mgłą olejową to jedna złączka(prawdopodobnie o większym przekroju) to powrót oleju. Trzeba sprawdzić jeszcze czy siłownik wymiany narzędzia jest samopowrotny czy dwukierunkowy oraz sprawdzić czy wrzeciono posiada przedmuchiwany labirynt uszczelnienia dolnego łożyska.

To jest wrzeciono serii Delta?? jeśli tak to wrzeciona te są smarowane smarem stałym i podanie im powietrza z olejem źle się skończy.
www.omlat.com

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”