Zastosowanie giętkiego wałka
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Zastosowanie giętkiego wałka
Witam
Zastanawiam sie czy w małych maszynkach np.PCB nie dało by sie zastosować giętkicz wałków do przeniesienia napedu na frez, jako zalety widzę mały ciężar i możliwośc zastosowania "dowolnego" silnika, wałki takie często są na wyposażeniu małych frezarek które nie nadają sie do ciągłej pracy, myślę że bez większych problemów można by taki wałek podłączyć pod dowolny inny silnik. Co myslicie o takim rozwiazaniu, oczywiście tylko do lekkiej pracy?
Zastanawiam sie czy w małych maszynkach np.PCB nie dało by sie zastosować giętkicz wałków do przeniesienia napedu na frez, jako zalety widzę mały ciężar i możliwośc zastosowania "dowolnego" silnika, wałki takie często są na wyposażeniu małych frezarek które nie nadają sie do ciągłej pracy, myślę że bez większych problemów można by taki wałek podłączyć pod dowolny inny silnik. Co myslicie o takim rozwiazaniu, oczywiście tylko do lekkiej pracy?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
zawsze można przerobić (dożucić łożyska itd.) i zlikwidowac to ogromne bicie ( bo jest naprawde ogromne )
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
glupi pomysl, ten walek generuje bardzo duze starty mocy, nawet gdy jest prosty. do tego tansze modele maja bardzo prymitywne mocowanie narzedzia, ktore odznacza sie duzym luzem i biciem. poza tym strasznie sie to grzeje, zwlaszcza gdy jest opskrecane. poza tym nie wiem jaki jest snes oszczedzania na masie tego kilograma-dowch jakie wazy dosc spore wrzeciono w plastikowej obudowie. zojrzyj na strone www.ottop.republika.pl , frezarka ma silniki 0.6Nm i sruby o dosc duzym skoku i dziala relatywnie szybko i bez problemow
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu