falownik a moc wrzeciona
-
ARAS
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 9
falownik a moc wrzeciona
witam
posiadam elektrowrzeciono z wobitu 3 fazowe 24000 obr/min 2.2kw
podłączone do falownika LG 2.2 kw seria ic5 zasilanie jednofazowe
teraz moje pytanie
jeśli podłącze to wrzeciono pod falownik z zasilaniem 3 fazowym to wzrośnie moc tego wrzeciona, a jeśli tak to o ile procentowo ???
[ nie wiem może zle myślę ,ale mam wrażenie że przy zasilaniu falownika z jednej fazy
wrzeciono nie uzyskuje tej mocy co powinno]
posiadam elektrowrzeciono z wobitu 3 fazowe 24000 obr/min 2.2kw
podłączone do falownika LG 2.2 kw seria ic5 zasilanie jednofazowe
teraz moje pytanie
jeśli podłącze to wrzeciono pod falownik z zasilaniem 3 fazowym to wzrośnie moc tego wrzeciona, a jeśli tak to o ile procentowo ???
[ nie wiem może zle myślę ,ale mam wrażenie że przy zasilaniu falownika z jednej fazy
wrzeciono nie uzyskuje tej mocy co powinno]
ARAS
Tagi:
-
ALZ
- Lider FORUM (min. 2000)

- Kontakt:
To pozostało Ci tylko sprawdzić czy falownik podaje wymagane napięcie i prąd pod obciążeniem. Nie znam tego wrzeciona ale przy max obrotach pod obciążeniem to prąd bedzie gdzieś ok 9 A. Może się tak zdarzyć że programując falownik albo Ty albo on coś namieszał w parametrach. Nie zapomij o cos
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2009, 15:20 przez ALZ, łącznie zmieniany 2 razy.
-
krzysiekgrab
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 1
ważne jes jakie napięcie jest na wyjściu falownika 3x230V czy 3x400V. falowniki seri iC5 mają 3x230V. więc jeżeli masz wrzeciono podpięte w trójkąt to wszystko powinno pasować. sprawdź czy dobrze skonfigurowałeś falownik.
pozdrawiam
pozdrawiam
Programowanie sterowników PLC Fatek, Samkoon, Leadshine, HMI Weintek,Samkoon; budowa sterowników maszyn CNC, Mach3/Mach4; Automatyzacja
-
ALZ
- Lider FORUM (min. 2000)

- Kontakt:
Cosinus musisz odczytać z tabliczki znamionowej wrzeciona. Najczęściej jest to zakres pomiędzy 0,85-095. Ten prąd to za mały a właśnie napięcie, prąd i częstotliwość są najważniejsze bo falownik na podstawie tych danych przelicza parametry dla zadanej częstotliwości. I tak jak w Twoim przypadku w całym zakresie obrotów miałeś zaniżony prąd.