REGENERACJA - Teknomotor 5,6 kW

Wrzeciono po wymianie łożysk

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
afrykaner77
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3

REGENERACJA - Teknomotor 5,6 kW

Post napisał: afrykaner77 » 24 lis 2024, 22:32

Witam
Usługa regeneracji wrzeciona wykonana przez firmę, która takowymi usługami się zajmuje. Wrzeciono Tekmototor 5,6 kw 24.000 obr.
Wrzeciono przepracowało u mnie 17 lat. Padły łożyska, co zakrawa na cud.

Załączam dwa filmy z rozruchu wrzeciona. Czas pracy 1 minuta. Nie sądzę żeby poprawnie dokonana wymiana łożysk skutkowała takimi odgłosami. Na "sucho" wszystko wyglądało ok, nie było słychać łożysk.

https://www.youtube.com/shorts/LtEGboIF9J8

Powyżej 9k obr wrzeciono przestaje pracować. A jego CAŁA obudowa dość mocno się grzeje.

Po niespełna 2-3 minutowej pracy obracając wrzecion ręcznie słychać już, że z łożyskami jest coś nie tak.

Wtopiłem czas i kasę. Proszę Was o komentarze.

Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: REGENERACJA - Teknomotor 5,6 kW

Post napisał: tuxcnc » 24 lis 2024, 23:09

afrykaner77 pisze:
24 lis 2024, 22:32
Usługa regeneracji wrzeciona wykonana przez firmę, która takowymi usługami się zajmuje.
(...)
Powyżej 9k obr wrzeciono przestaje pracować. A jego CAŁA obudowa dość mocno się grzeje.
Możesz wyjaśnić po jasną cholerę założyłeś ten temat?
Wrzeciono nadaje się do pracy?
No to złóż reklamację.

Autor tematu
afrykaner77

Post napisał: afrykaner77 » 25 lis 2024, 19:36

Żeby poznać opinię bardziej doświadczonych kolegów w temacie regeneracji i mieć szerszą wiedzę podczas reklamacji..

Widziałeś jak wrzeciono zachowuje się na drugim filmie ? Znasz przypuszczalny powód takiej pracy ? NIE ? To po cholerę piszesz cokolwiek w tym temacie ?

Z taką postawą nie dziwne, że to forum łapie zadyszkę. I serio nie musisz nic odpisywać na tego posta, bo raczej nic do tematu nie wniesiesz.

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Robert_K » 25 lis 2024, 23:11

Czy jeśli złapiesz ręką za końcówkę wrzeciona i kręcisz nią ręcznie to wrzeciono obraca się płynnie czy pod ręką jest wyczuwalne jakieś stukanie, miejsca o większym oporze obrotu lub inne anomalie?

Generalnie jeśli nie robił Ci to jakiś Józek za dwa piwa tylko masz jakiś rachunek to bez względu na to czy winne są łożyska czy np. urwany jest któryś z przewodów albo zwarta część uzwojenia to wrzeciono nadaje się do reklamacji i tą drogą bym szedł.
afrykaner77 pisze:mieć szerszą wiedzę podczas reklamacji..

Prawdę mówiąc nie wiem po co Ci większa wiedza, Ciebie jaki klienta interesuje żeby było bez turkotania, żeby się nie grzało i żeby robiło robotę, a co tam jest w środku to już mniejsza z tym. Ma działać i tyle.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 25 lis 2024, 23:39

afrykaner77 pisze:
25 lis 2024, 19:36
Widziałeś jak wrzeciono zachowuje się na drugim filmie ?
A po jasną cholerę miałbym oglądać twoje filmy?
Napisałeś "Powyżej 9k obr wrzeciono przestaje pracować. A jego CAŁA obudowa dość mocno się grzeje." i to jest wiedza wystarczająca do wydania opinii, że jest to powód do reklamacji.
Reszta nie ma znaczenia.

wm56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: wm56 » 25 lis 2024, 23:54

Skąd ta firma jest co robiła Ci regenerację?

p.s. Masz tylko sam sterownik wincam czy całą maszynę od Sławka W.?

Autor tematu
afrykaner77

Post napisał: afrykaner77 » 26 lis 2024, 22:01

Odnosząc się do Waszych postów. Reklamacja jest w toku, tak jak miało być. Dalsze roztrząsanie kwestii, po co mi głębsza wiedza jest już nie potrzebna. Jestem upierdliwy i lubię znać szczegóły. Skoro takie podejście komuś nie pasuje, to jego sprawa. A jeśli nie ma wiedzy na ten temat, to po "cholerę" się odzywa.
Robert_K pisze:
25 lis 2024, 23:11
Generalnie jeśli nie robił Ci to jakiś Józek za dwa piwa tylko masz jakiś rachunek to bez względu na to czy winne są łożyska czy np. urwany jest któryś z przewodów albo zwarta część uzwojenia to wrzeciono nadaje się do reklamacji i tą drogą bym szedł.
Robert. Dziękuję za merytoryczną odpowiedź, niby mam rok gwarancji. Tylko po wymianie łożysk za 2600 zeta n. . Spodziewałem się "czystej" pracy wrzeciona a nie dudnienia. Firma odpowiedzialna za to cały czas coś trochę kręci. Dzisiaj była śpiewka, uszkodzenie podczas transportu. Wysłali film pokazujący, że u nich pracowało dobrze. Tylko film ma 10 sekund a obr wrzeciona to jakieś max 3000 tysia.

Ps. Józek tego nie robił :)
wm56 pisze:
25 lis 2024, 23:54
p.s. Masz tylko sam sterownik wincam czy całą maszynę od Sławka W.?

Wm56.To żeś się dopatrzył :D Używam maszyn od Sławka od jakiegoś czasu. Pierwsza kupiona 17 lat temu.

BMS_SERWIS_WRZECION
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Kontakt:

Post napisał: BMS_SERWIS_WRZECION » 02 kwie 2025, 10:51

afrykaner77 pisze:
24 lis 2024, 22:32
Witam
Usługa regeneracji wrzeciona wykonana przez firmę, która takowymi usługami się zajmuje. Wrzeciono Tekmototor 5,6 kw 24.000 obr.
Wrzeciono przepracowało u mnie 17 lat. Padły łożyska, co zakrawa na cud.

Załączam dwa filmy z rozruchu wrzeciona. Czas pracy 1 minuta. Nie sądzę żeby poprawnie dokonana wymiana łożysk skutkowała takimi odgłosami. Na "sucho" wszystko wyglądało ok, nie było słychać łożysk.

https://www.youtube.com/shorts/LtEGboIF9J8

Po niespełna 2-3 minutowej pracy obracając wrzecion ręcznie słychać już, że z łożyskami jest coś nie tak.

Wtopiłem czas i kasę. Proszę Was o komentarze.

Pozdrawiam
Marcin

Witaj, Sam zajmuję się Regeneracją Wrzecion i Elektrowrzecion już od wielu lat, dlatego jako serwis z czystej tylko ciekawości i nie chodzi tutaj o koszt naprawy pomimo tego że został on podany wyżej, bardzo interesujący jest fakt jak zakończyła się procedura reklamacji ? oraz jakie otrzymał Pan końcowe oświadczenie po jej zakończeniu i czy wrzeciono pracuje już tak jak powinno ?

Również korzystając z okazji chciałbym w razie przyszłych problemów zachęcić do kontaktu ze mną na numer podany na stronie internetowej. Porada przez telefon nigdy nic nie kosztuje a mogę coś od siebie podpowiedzieć również poprzez forum jak mogę.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz jak zakończyła sie procedura :).
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2025, 12:18 przez WZÓR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niedozwolony link

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”