Kolega Arek zapewne wyjaśnił wszystkim zainteresowanym arkana projektowania falowników. Przeciętny użytkownik wrzeciona trójfazowego nie zastanawia się czy jego falownik pracuje w modulacji SVM czy SIN. Sprawność napędu falownik-wrzeciono w wypadku SVM będzie wyższa. Można się spodziewać, że niebawem technika ta trafi do falowników małej mocy.
Podoba mi się pomysł regulacji napięcia vdc-link, zwłaszcza że falowniki powinny posiadać aktywny PFC. Tak więc wystarczy zmodyfikować algorytm sterujący a cały sprzęt jest już "na pokładzie".
Zagadka: Dlaczego niektóre wrzeciona mają 2 fazy?
-
- Posty w temacie: 1
No wreszcie, gratulacje, już straciłem nadzieję, że ktoś to wyjaśni.
Chodziło mi właśnie o brak możliwości wykorzystania w pełni napięcia DC.
Widzę że rzeczywiście tym razem trochę przesadziłem. Może zagadka byłe trochę za trudna, ale jak widać jednak ktoś w końcu ją rozwiązał!
Obiecuję, że następna będzie łatwiejsza.
Projektuję falowniki i sterowniki servo AC na co dzień, więc przywykłem do tych zagadnień, więc jakoś takie łatwiejsze mi się wydawały
Szacunek dla kolegi również za czas poświęcony na opisanie tego zagadnienia.
Parę razy się przymierzałem, ale zawsze było coś ważniejszego.
Pozdrawiam, cnc3d
Chodziło mi właśnie o brak możliwości wykorzystania w pełni napięcia DC.
Widzę że rzeczywiście tym razem trochę przesadziłem. Może zagadka byłe trochę za trudna, ale jak widać jednak ktoś w końcu ją rozwiązał!
Obiecuję, że następna będzie łatwiejsza.
Projektuję falowniki i sterowniki servo AC na co dzień, więc przywykłem do tych zagadnień, więc jakoś takie łatwiejsze mi się wydawały

Szacunek dla kolegi również za czas poświęcony na opisanie tego zagadnienia.
Parę razy się przymierzałem, ale zawsze było coś ważniejszego.
Pozdrawiam, cnc3d