U mnie na tych parametrach które dostałem z falownikiem jest max 12000 obrotów przy prądzie około 0.3A. W sumie ustawiłem też 24tyś żeby sprawdzić czy wrzeciono tyle daje rade. Możliwe że sprzedawca w opisie nie uwzględnił wszystkich parametrów.
Ale po uruchomieniu wrzeciona pojawił mi się kolejny problem. Podczas testów elektroniki i mechaniki bez wrzeciona wszystko śmigało ok. Zamiast wrzeciona był flamaster. Po złożeniu wszystkiego do kupy zaczął się wieszać windows. Wygląda to tak że uruchamiam komputer - wszystko jest ok, uruchamiam macha3 - zwis, nawet do końca się nie odpali. Restart, znowu uruchamiam macha, pojawi się okienko - zwis komputera. Restart, uruchomienie macha - ok działa, włączenie plotera - zwis wszystkiego.
Oczywiście przygotowałem sobie windowsa do pracy z machem, wyłączyłem zbędne usługi itp. Dysk przeszedł defragmentację, poza machem, rarem i windows commanderem nic na nim nie ma. Reinstalowałem system kilka razy, zaraz po reinstalacji jest ok, a za chwilę to samo.
Tematu nie ogarnąłem, ale trochę obszedłem. Przed uruchomieniem komputera odpinam z plotera wtyczkę od LPT. Uruchamiam system, uruchamiam macha, podpinam wtyczkę do lpt, uruchamiam ploter - zwis. Ponownie wyłączam wszystko, odpinam wtyczkę, startuje system, startuje macha, podpinam kabel do LPT, startuje ploter - działa.
Czasem jeszcze, jak już w końcu się uruchomi, przy starcie programu NC pojawia się błąd macha3 i przestaje działać skrót klawiszowy do startu programu, muszę wtedy startować klikając myszką na przycisk Start.
Jak się w końcu wszystko uruchomi to śmiga cały dzień. Komputer sterujący to pentium 4 3.2GHz 2gb ramu , dysk 80gb, grafika 256mb ram. Mam go już kilka lat i nigdy nie było z nim problemów.