Gdzie dostać takie coś

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających
Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skoti » 14 maja 2010, 18:14

Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem ? Chcesz włożyć to wrzeciono w łożyska liniowe ? Jeśli tak to nie jest to dobry pomysł ponieważ obudowa takiego wrzeciona prawdopodobnie jest miękka i kulki łożysk bardzo szybko by ja zniszczyły . Tulejki z brązu może by się sprawdziły .

Tagi:

Awatar użytkownika

ericccmad
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ericccmad » 18 maja 2010, 00:16

Witaj na początek podoba mi się twoja praca choć wiem, że nie masz lekko za granicą z kupnem części. Sam byłem w takiej sytuacji. Nie wiem po co tak kombinujesz, to stare rozwiazanie, kiedyś nie bylo szybkich, mocnych i małych silników więc stosowano takie patenty do przenoszenia napędu na frez. Dziś to samo możesz osiągnąć w łatwiejszy sposób. Rozumiem że chcesz używać frezów o małej średnicy więc moc nie musi tu być nie wiadomo jak wielka. Możesz zastosować silnik o wymiarach tego cuda co przedstawiłeś i będziesz miał wystarczająca moc do frezowania w metalu fi 4mm . Z kąd taki silnik- silniki do wiertarek akumulatorowych 12 v 3500min150W lub modelarskie 3 fazowe moc 400w tylko koło 100 euro za szt. i kwestia zamontowania uchwytu na wałku silnika. Nie myśl o silniku z wkrętarki za 20 euro chodzi mi o lepszy sprzęt kupiłem ostatnio takie dwa do łódki firmy Makita.
Powiem tak jak włączyłem to byłem w szoku ile mocy. Zmontowałem wał ze śrubą 35mm i zrobiłem test . Wiadro wody wyskoczyło w sekunde znaczy wszystko miałem na podłodze w kuchni. a żonka mi wpieprzyła za takie testy.Prąd jaki pobiera to maleeństwo to tylko 35A /12V więc jest potrzebne super chłodzenie. Myślę że jesli chcesz miniaturyzacji powinieneś iść w tę stronę + masz regulację obrotów cena +- 100żł silnik w serwiśie naprawczym
Pozdawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: smouki » 18 maja 2010, 15:46

ericccmad, patrzysz dokładnie w tym kierunku co ja, szukałem takich wąskich silników, ma jeden gościu w swoim albumie zdjęcie takiego idealnego silnika z falownikiem, ja w necie nic takiego nie mągę znaleźć, odnośnie silnika od wkrętarki, to one nie mają za niskich obrotów, we wrzecionach kreci do 30000, a wkrętarka 3500, nie za mało? właśnie chcę zrobić tak żeby nie było wielkiego ceownika wkoło wrzeciona i pierścieni mocujących, chcę żeby to wyglądało jak najzgrabniej przy frezie, a tym czasem rozglądam się dalej za silnikami, koszta u mnie może nie to że nie grają roli, ale kastorama odpada zawsze biorę z górnej półki
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 18 maja 2010, 17:06

smouki pisze:nie mają za niskich obrotów, we wrzecionach kreci do 30000, a wkrętarka 3500, nie za mało?
ależ, kolego, wkrętarka ma planetarna przekładnie która wiele razy obniża obróty i zwiększa moment, sam silnik z niej na pewno z dychę musi kręcić
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Tomek155
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Gdzie dostać takie coś

Post napisał: Tomek155 » 18 maja 2010, 17:44

Jak nie dostaniesz normalnie w polsce to nie widze problemu by takie wykonać. Jako korpus wałek liniowy hartowany fi 30-35 jeśli chcesz zrobić przesów w taki sposób jak opisałeś wczesniej w środku wytoczone gniazda pod łożyska. Z tego co widzę to z linku jest łożyskowane na zwykłych łożyskach kulkowych. Pozostaje tylko jeszcze kwestia tulejek zaciskowych.

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 18 maja 2010, 18:08

Tomek155, chyba nie wiesz co piszesz :mrgreen:
Tomek155 pisze:to nie widze problemu by takie wykonać.
jak bys czytał mój temat o przetoczeniu moich trapezówek, jak gość w jedynym zakładzie wyposażonym w tokarkę, w moim mieście dostał odemnie zlecenie (tokarz on z zawodu) na zatoczenie końcówek śrub na 6mm, to dostałem na długości 70mm od 5,5 do 6,5mm, więc tutaj dla mnie to jest problem wykonać taki wał. A gośc ma jakieś 270 pln na godzine

Tomek155

Post napisał: Tomek155 » 18 maja 2010, 20:58

smouki pisze:Tomek155, chyba nie wiesz co piszesz
Miałem na myśli "wykfalifikowanego" tokarza :mrgreen: który wie co robi. Co nie zmienia faktu ze da się to wykonać. Mógłbyś jeszcze napisać jaka ma być docelowa długość tego wrzeciona ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 18 maja 2010, 21:09

boże jak ja bym chciał umieć rysować w autocad'zie, wszystko byłoby jasne, a tak wszystko gdzieś tam po bazgrane na kartkach, ale z wstępnych obliczeń wynikło mi że jakieś 400 mm. i średnica wewnętrzna tulejek ślizgowych 43 mm. mocowanie frezów na tulejki kress. Ile mogłoby takie coś kosztować, a jeszcze jak by się na tym dało wyfrezować listwę zębatą to by było idealnie

[ Dodano: 2010-05-18, 21:10 ]
acha, a tokarz wykwalifikowany, robi tylko na tokarkach
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Tomek155

Post napisał: Tomek155 » 18 maja 2010, 21:23

Aż 400mm? Z opisu z aukcji z ebaya wynika że tamto po przeliczeniu na mm ma średnicę około 18,75mm i długość 125mm "* Spindle Length Measures 5.000" and has A .750" Diameter Body."

Z taką długością nie byłoby problemu ale 400mm to bardzo dużo. Poza tym tam tulejki są ściągane śrubą przez cały wałek a nie dokręcane nakrętką jak w kresie a to w znacznym stopniu zmienia jego budowę. Nie wiem czy widziałeś ale opisywałem na forum kilka zrobionych przez siebie elektrowrzecion, pierwsze jest właśnie na tulejkach kresa . Ja zrobiłbym to tak jak pisałem z hartowanego wałka który przesuwałby się bezpośrednio w łożysku liniowym a nie panewce tak jak napisałeś. A co do "wykwalifikowanego" tokarza to rzeczywiście użyłem złego określenia, miałem na myśli człowieka który po prostu zna się na tym co robi i robi to dobrze a nie tak jak Twoje śruby.

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 18 maja 2010, 21:38

Tomek155 pisze:miałem na myśli człowieka który po prostu zna się na tym co robi i robi to dobrze a nie tak jak Twoje śruby.
, ale ja po prostu nie miałem w czym wybierać. Na ebaju nie ma też wyboru żebym sobie wybierał między długościami więc musiałbym się ja dostosować do wrzeciona, ale skoro pytasz jakie bym chciał to bym chciał takie :grin: to jest tak na wodzie pisane, po prostu przy drugiej maszynce chcę wszystko dowiedzieć się za w czasu, a nie jak było z moją pierwsza maszyną, wszystko na gorąco i tylko nerwy, teraz po prostu badam rynek, nie jestem biegły w temacie, bo jak bym był to bym to po prostu załatwił, a tak się pytam jakie mogłyby być opcje takiego mojego pomysłu, wiem że utrudniam sobie życie, ale tak już mam że siedzą mi takie w głowie i to musi być inne jak wszyscy mają, trzeba było widzieć mój pomysł na osie "y,z"... ale chłopaki po mnie pojechali
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”