grg12 - foto to był przykład (ma współczynnik Kv = 130, to b.mało) myślałem o: Motors 1912/1Y lub podobnym (większym). O chłodzeniu napisałem, bo szczotki + wentylator = hałas nie akceptowalny.
Ten LiPolice LPH-3026/14T-1900KV troszkę za malutki i kosztuje 70 euro. Zostanie mi zakup 4 szt. mokrych chińczyków.
zdjęcie po lewej to części: 1912/1Y oraz trzpienia wrzeciona budowanego na jego głównych elementach.
DIY wrzeciono z BLDC
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Jako "ciche" mam na myśli wrzeciona z napędem bezszczotkowym , najtańsze są chińskie .Yarec pisze:kwarc a znasz link do "cichych" (oby cena nie urwała mi głowicy przy kupnie czterech)
na początku myślałem nad takim rozwiązaniem: - proste i szybkie wykonanie, jedynie wirujący silnik- to nie to
Wypowiadam sie w temacie ponieważ użytkowałem frezarke z "cichym" napędem na klasycznym silniku 3 fazowym 1.5kW plus 4 pozycyjna przekładnia pasowa na wrzeciono .Całość pracowała idealnie , tylko szum było słychać , obroty wrzeciona od 200 min do
6000 /min. frezowanie stali od głowic fi 60mm do frezów 4mm .oczywiście w twoim przypadku jest troszke inaczej ,ty nie potrzebujesz takich momentow napedowych przy niskich obrotach .Wiec typowe chińskie wrzeciono 1kW powinno dawać rade , Powinno