Materiał na oprawy łozysk liniowych i na podpory wałków

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach

Autor tematu
dimdraw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Materiał na oprawy łozysk liniowych i na podpory wałków

Post napisał: dimdraw » 19 sie 2008, 17:53

Witam,
W niedalekiej przyszłości zamierzam zbudować maszynę do grawerowania i frezowania. Większość elementów zamierzam zrobić sam. Z postów jakie czytałem na tym forum wynika, że większość ludzi tak robi ze względu na koszt (poza tym mając maszyny po co kupować). Pisząc ten post chciałem się upewnić co do materiału na elementy takie jak oprawy łożysk liniowych myślę, że E295 (St3s) będzie odpowiednie oraz na podpory wałków C45 (45) po zgrubnej obróbce ulepszanie cieplne 34st HRc następnie szlifowane.

Wdzięczny będę za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam
Marcin

Tagi:

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 19 sie 2008, 18:54

mozesz sie posluzyc jakakolwiek stala, jedynie to co bezposrednio pracuje i sie zuzywa (np stol roboczy) warto wykonac z czegos lepszego.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Autor tematu
dimdraw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dimdraw » 19 sie 2008, 20:53

Planuję maszynę o polu roboczym 1000x600x200. Podstawa (konstrukcja pod stół ) profil zamknięty 160x80x4, Brama ruchoma prowadzona na 4 wałkach podpartych fi 20mm, Oś X takie same parametry tylko wałki dwa. Oś Z podobnie jak X. Napęd bramy dwustronny poprzez śruby kulowe napędzane poprzez koła zębate z paskiem. Stół Blacha 30mm z przykręcanymi listwami aby zrobić rowki "T". Niestety funduszy niewiele ale to co mogę wykonać we własnym zakresie to chciałem zrobić porządnie. Z drugiej strony przerost formy nad treścią też sensu nie ma. Dzięki za sugestię jak zrobię projekt to poproszę o opinię,

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”