Prowadnice ze sterowanym wózkiem przez RS232 - lekkie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Prowadnice ze sterowanym wózkiem przez RS232 - lekkie
Witam,
Mam do rozwiązania następujący problem.
Potrzebuję aby w pomieszczeniu na długości około 20 metrów pod sufitem była podwieszona miniaturowa prowadnica (udźwig max. 3 kg).
Wózek tej prowadnicy musi być sterowany silnikiem krokowym poprzez złącze RS232 - oczywiście sterownik silnika i wózek będą stanowić jedną całość.
Całość nie będzie przeciążana. Sterownik wózka będzie połączony przez port RS232 do kamery zamocowanej do tegoż wózka i to kamera będzie w stanie wysterować tym wózkiem.
Powiem szczerze - nie mogę znaleźć takich prowadnic które posiadają możliwość założenia wózków sterowanych silnikiem krokowym na takiej zasadzie jak poszukuję. Albo może jestem ślepy - proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam,
Marcin
Mam do rozwiązania następujący problem.
Potrzebuję aby w pomieszczeniu na długości około 20 metrów pod sufitem była podwieszona miniaturowa prowadnica (udźwig max. 3 kg).
Wózek tej prowadnicy musi być sterowany silnikiem krokowym poprzez złącze RS232 - oczywiście sterownik silnika i wózek będą stanowić jedną całość.
Całość nie będzie przeciążana. Sterownik wózka będzie połączony przez port RS232 do kamery zamocowanej do tegoż wózka i to kamera będzie w stanie wysterować tym wózkiem.
Powiem szczerze - nie mogę znaleźć takich prowadnic które posiadają możliwość założenia wózków sterowanych silnikiem krokowym na takiej zasadzie jak poszukuję. Albo może jestem ślepy - proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam,
Marcin
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam !
jeżeli kamera nie będzie bezprzewodowa ( a chyba raczej musi ) to będziesz miał problem z " pobraniem " sygnału z kamerki .
obawiam się że wchodzi w grę tylko napęd wózka na linkach i kamera bezprzewodowa .
w ten sposób sterownik masz na jednym końcu szyny i po sprawie .
są - o ile wiem - tego typu urządzenia dozorowe do hal itp.
czy przesuw kamery ( prędkość ) musi być ściśle określona ? - jeżeli tak to problem .
jakoś nie widzę 20 mb. kabla do sterowania ( plus kabel od kamery ) nawijanej na bęben .
a prowadnice to możesz zrobić z teownika alu. ( lub może lepiej szyny - dwuteownik ) i wózek na rolkach .
robiłem coś trochę podobnego - ale tyko trochę .
pozdrawiam
jeżeli kamera nie będzie bezprzewodowa ( a chyba raczej musi ) to będziesz miał problem z " pobraniem " sygnału z kamerki .
obawiam się że wchodzi w grę tylko napęd wózka na linkach i kamera bezprzewodowa .
w ten sposób sterownik masz na jednym końcu szyny i po sprawie .
są - o ile wiem - tego typu urządzenia dozorowe do hal itp.
czy przesuw kamery ( prędkość ) musi być ściśle określona ? - jeżeli tak to problem .
jakoś nie widzę 20 mb. kabla do sterowania ( plus kabel od kamery ) nawijanej na bęben .
a prowadnice to możesz zrobić z teownika alu. ( lub może lepiej szyny - dwuteownik ) i wózek na rolkach .
robiłem coś trochę podobnego - ale tyko trochę .
pozdrawiam
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
To kamera IP - 2 parowe UTP - nawet zwijać nie trzeba.
Interesuje mnie gotowe rozwiązanie z wózkiem jak np:
http://www.wobit.com.pl/produkty/hiwin/ ... iniowe.htm
Tylko jak zapewnić wózkowi napęd? Sterownik jest, wózek jest, silnik będzie - tylko jak go napędzać? Myślałem o taśmie zębatej przyklejonej do prowadnicy.
Interesuje mnie gotowe rozwiązanie z wózkiem jak np:
http://www.wobit.com.pl/produkty/hiwin/ ... iniowe.htm
Tylko jak zapewnić wózkowi napęd? Sterownik jest, wózek jest, silnik będzie - tylko jak go napędzać? Myślałem o taśmie zębatej przyklejonej do prowadnicy.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam.
Pomysł z taśma przyklejoną (solidnie) do załóżmy jakiegoś kształtownika ALU , obok prowadnicy może być całkiem trafnym i prostym rozwiązaniem - sił tam wielkich nie będzie.
Sam napęd - zębatka bezpośrednio na osi silnika krokowego - prosto i skutecznie - tylko jakieś naprężenie które będzie dociskało zębatkę do paska.
Samo prowadzenie przewodu - z racji iż tam będzie tylko zasilanie i 1 para przewodów sterujących można zrobić podwieszane - podobnie jak czasami w suwnicach widać , lub jak by chcieć mieć ładnie i profesjonalnie to malutki prowadnik przewodów załatwi sprawę.
Pozdrawiam
Pomysł z taśma przyklejoną (solidnie) do załóżmy jakiegoś kształtownika ALU , obok prowadnicy może być całkiem trafnym i prostym rozwiązaniem - sił tam wielkich nie będzie.
Sam napęd - zębatka bezpośrednio na osi silnika krokowego - prosto i skutecznie - tylko jakieś naprężenie które będzie dociskało zębatkę do paska.
Samo prowadzenie przewodu - z racji iż tam będzie tylko zasilanie i 1 para przewodów sterujących można zrobić podwieszane - podobnie jak czasami w suwnicach widać , lub jak by chcieć mieć ładnie i profesjonalnie to malutki prowadnik przewodów załatwi sprawę.
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam !
może Cię to trochę drogo wyjść ( prowadnice ) .
to są elementy do obrabiarek .
obawiam się że pasek przyklejony do prowadnicy będzie się chciał odkleić .
a poza tym jeżeli sterownik masz zamiar umieścić na wózku to jak go będziesz zasilał ? .
do sterowania rs potrzebujesz również jakiś przewód ( kilka żył ) a do zasilania co najmniej jeden ( minus na siłę można puścić przez szynę ) .
jakoś to źle wygląda .
a dlaczego nie chcesz rozważyć tego co napisałem ?
to są rozwiązania stosowane .
pozdrawiam !
może Cię to trochę drogo wyjść ( prowadnice ) .
to są elementy do obrabiarek .
obawiam się że pasek przyklejony do prowadnicy będzie się chciał odkleić .
a poza tym jeżeli sterownik masz zamiar umieścić na wózku to jak go będziesz zasilał ? .
do sterowania rs potrzebujesz również jakiś przewód ( kilka żył ) a do zasilania co najmniej jeden ( minus na siłę można puścić przez szynę ) .
jakoś to źle wygląda .
a dlaczego nie chcesz rozważyć tego co napisałem ?
to są rozwiązania stosowane .
pozdrawiam !
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
A jeszcze coś mi wpadło do głowy a zastanawiałeś sie nad światłowodem? w firmie TME widziałem fajne konwertery rs232-światłowód sam mam zamiar zastosować taki "patent" do okrętu podwodnego RC.Nic nie zakłóci twojego sygnału, ewentualnie moduły radiowe mam gotowe programy do modułów TLX firmy Emod w bascomie oraz C tylko że są sterowane przez SPI lub jeżeli nie chcesz sie z nimi bawić są gotowe moduły radiowe rs232 cena 90zł za sztuke a zasilanie możesz puścić przez szyny tak jak to miało miejsce w kolejkach dla dzieci...
De profundis clamo ad Te, Domine