Postanowiłem że żeby poprawić sztywność mojej konstrukcji, konkretnie wózków zamontuje ich po 8 na każdą oś. Zamontowane będą obok siebie na końcach krzyżaka i podpór osi Y. Plan jest taki aby pod jeden z wózków podłożyć blaszkę która spowoduje że wózki będą się wzajemnie naprężały. Dumam właśnie nad grubością tej blaszki. Dostępne naprężenia wstępne w katalogu Hiwina to:
Z0 - 0-0,02 C
ZA - 0,05-0,07 C
ZB - 0,06-0,08 C
C - nośność dynamiczna.
Nośność moich wózków HGW i HGH to 3275kg sztuka.
Według tego wynika że np naprężenie ZA odpowiada wstępnemu obciążeniu wózka 163,75-229,25 KG.
W katalogu hiwina jest wzór z którego możemy obliczyć odkształcenie wózka w zależności od obciążenia:
sigma = P/K
Sigma -odkształcenie w um
P - obciążenie robocze
K - wartość sztywności
Dla moich wózków K dla dużych obciążeń to 300 N/um, a dla bardzo dużych obciążeń 390N/um. Moje wózki mają naprężenie wstępne Z0.
Biorąc pod uwagę te dane odkształcenie wózka dla dużego obciążenia:
Przy nacisku:
163,75 kg będzie równe ~ 0,0055mm
229,25 kg będzie równe ~ 0,0076 mm
Dla bardzo dużego obciążenia
163,75 kg będzie równe ~ 0,0042mm
229,25 kg będzie równe ~ 0,0059 mm
Ktoś wie o co chodzi z tymi dużymi/bardzo dużymi obciążeniami ?
Tak czy tak aby uzyskać odpowiednik naprężenia wstępnego ZA każdy wózek powinien być odkształcony od 0,01-0,015 od położenia spoczynkowego, dlatego różnica pomiędzy parą wózków naprężających się powinna wynosić 0,02-0,03 mm.
Czy ktoś podejmie ze mną dyskusje na ten temat? Kolega IMPULS wspominał że w tokarce naprężył w ten sposób wózki, liczę na jego udział w dyskusji.
Zastanawiałem się co tam wepchać aby było wmiare powtarzalnej grubości, nie odkształciło siępod wpływem nacisku i wychodzi że nie ma nic lepszego niż to:
http://www.darmet.com.pl/pl/limit/przyr ... 2599-.html
Te taśmy są w grubościach od 0,01-1 mm ze skokiem pomiędzy 0,01-0,1 równym 0,01 mm

Co myślicie o mojej koncepcji ?
Wiem że zaraz pojawią się ludzie którzy będą pisać że wózki z naprężeniem wstepnym sa robione w lepszych klasach dokladnosci itd i ze szybciej sie zuzyja. Wiem to i mnie to nie przeraza.
Czekam na konstruktywną krytykę pomyslu (nie mojego).
Pozdrawia