Prowadnice łukowe
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Prowadnice łukowe
Wtam, mam pomysł zbudowania przystawki czy głowicy do frezarki 3 osiowej rozszerzającej jej możliwości o kolejne dwie osie. Pomysł jest bardzo odmienny od wszystkich. W związku z tym mam pytanie czy znacie jakieś nie drogie prowadnice łukowe?? Chcę ją wykorzystać to prowadzenia wrzeciona. Myślałem o czymś co ma promień między 200 a 400 mm i kąt około 90 stopni. Znalazłem prowadnice łukowe HCR i HMG ale są one tylko na zamówienie w dodatku bodajże japońskie więc cena kosmos. Ma ktoś pomysł co zastosować? Dodam, że nie wymagam super dokładności i sztywności.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego na ten nowy rok.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego na ten nowy rok.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Kiedyś znalazłem takie:
http://www.hepcomotion.com/en/rotary-co ... g-13-get-4
Nie wiem niestety jakie są ceny. Trzeba sprawdzić.
http://www.hepcomotion.com/en/rotary-co ... g-13-get-4
Nie wiem niestety jakie są ceny. Trzeba sprawdzić.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
W maszynach kamieniarskich a ściślej w boczkarce profilowej jednogłowicowej stosuje się prowadnice łukowe. Spotkałem dwa rodzaje łuków: o krawędzi prostej oraz o krawędzi w kształcie trójkąta. Zarówno w jednym jak i w drugim przypadku elementem ruchomym były łożyska.To nie są super dokładne prowadnice ale przenoszą duże obciążenia i są tanie.
-
- Posty w temacie: 5
witam.
prowadziłem niedawno coś na kształt " badań " i prób w podobnej sprawie .
co prawda do foto ( taki patent śmieszny ) ale podobny .
próbowałem na 2 płaskownikach alu 10 x 50 .
odpowiednio połączonych - jeden jako prowadnica - drugi jako usztywnienie .
do tego łożyska w ilości 12 szt.
myślę że dało by się coś takiego zastosować .
tylko - nie wiadomo o co właściwie chodzi
może rysuneczek jakiś ?
pozdrawiam .
prowadziłem niedawno coś na kształt " badań " i prób w podobnej sprawie .
co prawda do foto ( taki patent śmieszny ) ale podobny .
próbowałem na 2 płaskownikach alu 10 x 50 .
odpowiednio połączonych - jeden jako prowadnica - drugi jako usztywnienie .
do tego łożyska w ilości 12 szt.
myślę że dało by się coś takiego zastosować .
tylko - nie wiadomo o co właściwie chodzi

może rysuneczek jakiś ?
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Dzięki wszystkim za odp. Ja wcześniej znalazłem takie prowadnice np tutaj
Ale jak już mówiłem to towar na zamówienie i drogi a ja potrzebuję to do pracy dyplomowej i moje fundusze są mocno ograniczone.
Zaraz zapoznam się z profilami o których wspomniał "Jaszuk88".
"pukury" - Generalnie mam koncepcję zrobienia czegoś w tym stylu, ale oprócz samych profili mogę mieć problem z tym jak poruszać wrzeciono po profilu, oraz jak odczytywać jego położenie, ale wszystko po kolei może coś wymyślę. Załączam foto z inv, mam nadzieję, że w miarę obrazuje co chcę zrobić. Będzie to wciskane na stożek do frezarki cnc stacjonarnej, tzn taki mam zamiar póki co.

Ale jak już mówiłem to towar na zamówienie i drogi a ja potrzebuję to do pracy dyplomowej i moje fundusze są mocno ograniczone.
Zaraz zapoznam się z profilami o których wspomniał "Jaszuk88".
"pukury" - Generalnie mam koncepcję zrobienia czegoś w tym stylu, ale oprócz samych profili mogę mieć problem z tym jak poruszać wrzeciono po profilu, oraz jak odczytywać jego położenie, ale wszystko po kolei może coś wymyślę. Załączam foto z inv, mam nadzieję, że w miarę obrazuje co chcę zrobić. Będzie to wciskane na stożek do frezarki cnc stacjonarnej, tzn taki mam zamiar póki co.

-
Witam,
gdzie można dostać takie prowadnice jak zasugerował "Jaszuk88" ? Chociaż nie koniecznie muszą być takie masywne, ponieważ moje urządzenie będzie pierwotnie skierowane do obrabiania takich materiałów jak np. styropian, więc nie musi mieć super sztywności ani przenosić wielkich momentów.
Poza tym, planuje zrobić coś w stylu o czym wspomniał "pukury" - czyli dwie prowadnice prawdopodobnie tylko może jedna prowadząca a druga napędzająca (hmm ale to zależy jak uda mi się ugryźć sam napęd wrzeciona) i między prowadnicami "wózek" z wrzecionem. Wstawię trochę później rysunek poglądowy jak zrobię w inv.
Mam jeszcze pytanie czy można sterować we frezarce cnc głowicą obrotową w taki sposób aby można było np. obrócić o dany kąt?? Lub zablokować całkowicie obrót aby stała sztywno w miejscu? Pewnie zależy to od typu frezarki??
Pozdr.
gdzie można dostać takie prowadnice jak zasugerował "Jaszuk88" ? Chociaż nie koniecznie muszą być takie masywne, ponieważ moje urządzenie będzie pierwotnie skierowane do obrabiania takich materiałów jak np. styropian, więc nie musi mieć super sztywności ani przenosić wielkich momentów.
Poza tym, planuje zrobić coś w stylu o czym wspomniał "pukury" - czyli dwie prowadnice prawdopodobnie tylko może jedna prowadząca a druga napędzająca (hmm ale to zależy jak uda mi się ugryźć sam napęd wrzeciona) i między prowadnicami "wózek" z wrzecionem. Wstawię trochę później rysunek poglądowy jak zrobię w inv.
Mam jeszcze pytanie czy można sterować we frezarce cnc głowicą obrotową w taki sposób aby można było np. obrócić o dany kąt?? Lub zablokować całkowicie obrót aby stała sztywno w miejscu? Pewnie zależy to od typu frezarki??
Pozdr.
-
- Posty w temacie: 5
witam.
można to zrobić z 2 płaskowników 8 x 40 ( np ) wyprofilowanych po łuku
każdy po innym łuku .
między nimi dystansy na ( np ) 10mm .
wózek na rolkach jeździ sobie po jednej a pasek ułożony od zewnątrz .
silnik sobie jeździ z wózkiem .
do styropianu itp. powinno zadziałać .
tylko - z jakiego programu to sterować i w jakim wygenerować ścieżkę narzędzia ?
to będzie chyba problem .
pozdrawiam .
można to zrobić z 2 płaskowników 8 x 40 ( np ) wyprofilowanych po łuku
każdy po innym łuku .
między nimi dystansy na ( np ) 10mm .
wózek na rolkach jeździ sobie po jednej a pasek ułożony od zewnątrz .
silnik sobie jeździ z wózkiem .
do styropianu itp. powinno zadziałać .
tylko - z jakiego programu to sterować i w jakim wygenerować ścieżkę narzędzia ?
to będzie chyba problem .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares