Prowadnice do piłkarzyków 16mm
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Prowadnice do piłkarzyków 16mm
Mam dość nietypową sprawę do fachowców w dziedzinie prowadnic.
Chciałem wykonać stół do gry w piłkarzyki który mógłby stać pod chmurką.
Problem jest w samych prowadnicach oraz ich łożyskowaniu. Potrzebne są prowadnice fi 16 mm lub rurka grubościenna .
Najlepiej byłoby zastosować wałki nierdzewne jednak cena jest zbyt wysoka.
Czy mógłby zastosować wałki chromowane? Czy wytrzymają one pod chmurką?
Jeśli tak to co zastosować - łożyska liniowe czy też tulejki ślizgowe np. z brązu.
Mile widziane wszelkie wskazówki za i przeciw.
Z góry dziękuję za pomoc.
Chciałem wykonać stół do gry w piłkarzyki który mógłby stać pod chmurką.
Problem jest w samych prowadnicach oraz ich łożyskowaniu. Potrzebne są prowadnice fi 16 mm lub rurka grubościenna .
Najlepiej byłoby zastosować wałki nierdzewne jednak cena jest zbyt wysoka.
Czy mógłby zastosować wałki chromowane? Czy wytrzymają one pod chmurką?
Jeśli tak to co zastosować - łożyska liniowe czy też tulejki ślizgowe np. z brązu.
Mile widziane wszelkie wskazówki za i przeciw.
Z góry dziękuję za pomoc.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Można zastosować tulejki ślizgowe IGUS serii J (przeznaczone do pracy
zarówno suwliwej jak i obrotowej) czy G (najtańsze - ale brudzą).
Na wałki w tym przypadku można zastosować anodowane aluminium
(też dostępne w IGUS - ew. np. w marketach budowlanych)
Nie można stosować łożysk liniowych - nie są przeznaczone do pracy
obrotowej - nastąpi ich szybkie zniszczenie.
zarówno suwliwej jak i obrotowej) czy G (najtańsze - ale brudzą).
Na wałki w tym przypadku można zastosować anodowane aluminium
(też dostępne w IGUS - ew. np. w marketach budowlanych)
Nie można stosować łożysk liniowych - nie są przeznaczone do pracy
obrotowej - nastąpi ich szybkie zniszczenie.
-
tuxcnc - sprawa jest jak najbardziej poważna.
Mam doświadczenie w formach betonowych i różnego rodzaju wyrobów małej architektury z betonu płukanego.
Niestety nie mam doświadczenia w prowadnicach i łożyskowaniu prowadnic i dlatego takie moje pytanie.
Czy chromowane wałki gdyby miały dość grubą i twardą powłokę to można by było je zastosować?
Mam doświadczenie w formach betonowych i różnego rodzaju wyrobów małej architektury z betonu płukanego.
Niestety nie mam doświadczenia w prowadnicach i łożyskowaniu prowadnic i dlatego takie moje pytanie.
Czy chromowane wałki gdyby miały dość grubą i twardą powłokę to można by było je zastosować?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Wałek poliamidowy kupisz np. na Allegro za około 20zł za kilogram.Peterson1 pisze:Problem tylko taki że brak tulejki na 17 mm
Poliamid jest lekki i przykładowo wałek fi 30 waży kilogram na metr, a z metra co najmniej dwadzieścia tulejek utniesz.
Poszukaj tylko taniego tokarza.
A z tym luzem, to trzeba dobrać doświadczalnie.
Żeby nie latało za bardzo, ale żeby też się nie zacinało, bo musi pracować na sucho.
Po pierwsze to żeby się gracze nie uświnili smarem, a po drugie żeby się kurz i piach nie lepiły, bo zamiast smarować będziesz szlifował.
Pamiętaj, że jak stół ma cztery nogi to nigdy równo nie stoi i zawsze się jakoś ugina ...
.
-
Skoro jest dostępny taki wałek z poliamidu to może on mi posłuży zamiast wałka chromowanego lub nierdzewnego. Jak jest ze sztywnością takiego wałka z poliamidu?
Doczytałem jednak że poliamid ma wysoką absorpcję wody co może wpływać na trzymanie wymiaru. Jeśli tak jest to pod znakiem zapytania jest również stosowanie tulejek z poliamidu na zewnątrz czyli "pod chmurką".
Proszę mnie naprostować jeśli nie mam racji. Opieram się tylko na informacjach wyczytanych w internecie.
Doczytałem jednak że poliamid ma wysoką absorpcję wody co może wpływać na trzymanie wymiaru. Jeśli tak jest to pod znakiem zapytania jest również stosowanie tulejek z poliamidu na zewnątrz czyli "pod chmurką".
Proszę mnie naprostować jeśli nie mam racji. Opieram się tylko na informacjach wyczytanych w internecie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nie przesadzaj, zmiany wymiarów będą niezauważalne. Bardzej bałbym się słońca. Jak Ci bardzo zalezy na trwałości to daj tulejki z teflonu, dwa razy droższy od konstrukcyjnych ale nie do zdarcia.Peterson1 pisze:Doczytałem jednak że poliamid ma wysoką absorpcję wody co może wpływać na trzymanie wymiaru. Jeśli tak jest to pod znakiem zapytania jest również stosowanie tulejek z poliamidu na zewnątrz czyli "pod chmurką".