tak sobie teoretyzuję robiąc jednocześnie wstępny kosztorys zakupów w pewnym sklepie który ma przypadkiem całkiem fajne forum CNC
mój problem a raczej pytanie
jaki wpływ ma na sztywność blatu oś x i y ,gdyby zamiast po 4 zwykłe łożyska podpierające jedną oś zastosować po dwa łożyska w obudowie przedłużanej na oś
zakładam pole robocze 250 na 250 max 300 na 300 w ośi x i y zwróciłem uwagę że obudowa z łożyskami ma długość 96 mm czyli sztywność powinna nieco zmaleć niż w przypadku blatu podpartego na rogach łożyskami pojedynczymi zastanawia mnie jak bardzo ona spadnie i czy nie warto jednak wykorzystać łożysk podwójnych
wszystko planuje zrobić na wałkach fi 20 wydaje się być to ważne przy obliczeniach
choć same obliczenia to mi nic nie powiedzą bo gubię się przy więcej jak 4 wektorów siły na 3 płaszczyzny a z matematyką też nie było najlepiej ...

czy ktoś już próbował czegoś takiego ??
głównie będę obrabiał miękkie materiały typu pcb drewno sklejka balsa może troszkę plexi i innych plastików i czy przy takim podparciu sztywność pozwoli na dłubanie w aluminium i innych " miękkich " metalach
jakie za i przeciw widzicie w zastosowaniu takiego rozwiązania
a cha długość wałków prowadzących to jakieś 350 mm
pozdrawiam