jaka różnica pomiędzy tulejką z brązu a łożyskiem kulkowym
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
jaka różnica pomiędzy tulejką z brązu a łożyskiem kulkowym
Mam pytanko odnośnie tulejek z brązu takich jak na www.cnc akcesoria. Czy powodem dlaczego są tak rzadko uzywane do frezarek to duże opory tarcia czy tez jakieś inne aspekty trwałość nośność Są one tańsze a brąz jest używany w wielu rzeczach jako znakomite łożysko. Chodzi mi o zastosowanie takiego łożyska z brązu do prowadnicy wałka fi 20 jeśli zastosowałbym krokowca 1,89Nm i przełożenia 1:2 dałby rade. czy to już ktos testował.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
opory sa zdecydowanie większe a trzeba pamietać , że napędzamy silnikami krokowymi lepiej kupic od razu łożyska liniowe..małysz pisze:rzadko uzywane do frezarek to duże opory tarcia
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
tulejki z brązu wcale nie są złe.
Pamiętać trzeba, że maszyny CNC różnią się od klasycznych (zwłaszcza prostych z napędem ręcznym) obrabiarek nie tylko "sterowaniem". Różnią się też prędkością i stąd trochę inne wymagania odnośnie prowadnic, śrub napędowych itp
Dlatego też, przerobienie dobrej, klasycznej obrabiarki na cnc nie zawsze jest proste
Pamiętać trzeba, że maszyny CNC różnią się od klasycznych (zwłaszcza prostych z napędem ręcznym) obrabiarek nie tylko "sterowaniem". Różnią się też prędkością i stąd trochę inne wymagania odnośnie prowadnic, śrub napędowych itp
Dlatego też, przerobienie dobrej, klasycznej obrabiarki na cnc nie zawsze jest proste
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Czy tak bardzo różnią się prędkością ?? Faktycznie ruch ustawczy będzie na pewno realizowany z większa prędkością (ale przecież równie dobrze może działać z prędkością mniejszą jeżeli nie zależy nam bardzo na czasie ) ale ruchu roboczego się przeskoczyć nie da możliwości narzędzia są takie a nie inne i nie przeskoczy się ich. Gdy następuje postęp w dziedzinie budowy nacedzi niedługo potem następuje postęp w osiągach obrabiarek ( widać to było doskonale gdy do powszechnego użytku weszły węgliki spiekane )