poszukuje pewnego rozwiazania (prowadnicy)
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
poszukuje pewnego rozwiazania (prowadnicy)
Poszukuje rozwiazania mechanicznego wyposazonego w silnik krokowy
pozwalajacego na przesuwanie liniowe niezbyt ciezkiego elementu - do 100 gramow w zakresie 0...20 cm.
Potrzebuje miec na zewnatrz wyprowadzenia silnika + wyprowadzenie z czujnika krancowego.
Ogolnie ma to byc cos jak w stacjach dyskietek do poruszania glowica.Dobrze byloby gdyby przelozenie bylo w okolica 1 krok silnika / 0,1...0,5mm
Czy dostane gdzies jakiegos gotowca w niewygorowanej cenie, gotowca ktry po zrealizowaniu projektu moglbym nabywac w dowolnej ilosci?
pozwalajacego na przesuwanie liniowe niezbyt ciezkiego elementu - do 100 gramow w zakresie 0...20 cm.
Potrzebuje miec na zewnatrz wyprowadzenia silnika + wyprowadzenie z czujnika krancowego.
Ogolnie ma to byc cos jak w stacjach dyskietek do poruszania glowica.Dobrze byloby gdyby przelozenie bylo w okolica 1 krok silnika / 0,1...0,5mm
Czy dostane gdzies jakiegos gotowca w niewygorowanej cenie, gotowca ktry po zrealizowaniu projektu moglbym nabywac w dowolnej ilosci?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
gotowca to watpie chyba latwiej to zrobic ale mam nadzieje ze nie ma to byc takie male jak tego w stacji dyskietekecik pisze:Poszukuje rozwiazania mechanicznego wyposazonego w silnik krokowy

Pozdrawiam PlotComplex.com
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam !! myślę że prościej ( i taniej ) byłoby zaprojektować takie coś od poczętku , nie musisz wtedy iść na kompromis tylko możesz zrobić jak chcesz . przesuw można zrobić np . na pasku zębatym . pytanie tylko jaka dokładnośc ? kupic płaskowniki Al. prowadnice/tulejki i po problemie !. pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
Wszystko fajnie tylko w temacie jestem raczej laikiem ....pukury pisze:witam !! myślę że prościej ( i taniej ) byłoby zaprojektować takie coś od poczętku , nie musisz wtedy iść na kompromis tylko możesz zrobić jak chcesz . przesuw można zrobić np . na pasku zębatym . pytanie tylko jaka dokładnośc ? kupic płaskowniki Al. prowadnice/tulejki i po problemie !. pozdrawiam !!
Oki moge to poskladac ale podzespoly musze miec gotowe
gdzie kupic? kto moze mi doradzic?
czy jest jakis sklep gdzies na slasku?
prosze polecic jakiegos dystrybutora, sklep czy cos
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ze wstępnego opisu wynika,że być może najprostszym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie przesuwu głowicy od drukarki atramentowej - sygeruję HP DJ 3820 lub HP DJ 890( grubszy wałek prowadnicy) . Wymaga na pewno adaptacji w układzie napędowym ale powinno wystarczyć do podanychcelów. Najprościej kupić na Alegro z grupy uszkodzone.
Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
-
A czy w tych drukarkach glowice napedza silnik krokowy?anoda pisze:Ze wstępnego opisu wynika,że być może najprostszym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie przesuwu głowicy od drukarki atramentowej - sygeruję HP DJ 3820 lub HP DJ 890( grubszy wałek prowadnicy) . Wymaga na pewno adaptacji w układzie napędowym ale powinno wystarczyć do podanychcelów. Najprościej kupić na Alegro z grupy uszkodzone.
Bo np w takiej HP600 i podobnych nie .... tam jest zwykly silnik pradu stalego.
I w tych rozwiazaniach ktore ja znam raczej nie chodzi o precyzje tylko o predkosc przesuwu i zeby uklad sterownika wiedzial gdzie akurat jest glowica.
Mi chodzi o cos innego - precyzyjny przesow - moze byc wolny
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
chyba we wszystkich drukarkach glowica jest napedzana silnikiem krokowym tylko rolki od podawania papieru zdaza sie ze jest serwoecik pisze:A czy w tych drukarkach glowice napedza silnik krokowy?
Bo np w takiej HP600 i podobnych nie .... tam jest zwykly silnik pradu stalego.
I w tych rozwiazaniach ktore ja znam raczej nie chodzi o precyzje tylko o predkosc przesuwu i zeby uklad sterownika wiedzial gdzie akurat jest glowica.
Mi chodzi o cos innego - precyzyjny przesow - moze byc wolny

Pozdrawiam PlotComplex.com