Od dawna temat maszyn CNC mnie interesował, ale ostatnio dość długo chodzi za mną mała frezarka CNC do drewna, PCB, szkła może jak się uda to pograweruje lekko w aluminium lub porobi otwory. Myślałem nad użyciem prowadnic z drukarek(nie wiem czy w laserowych też są), skanerów a może i maszyn do pisania. Nie wiem jak sprawa się ma z silnikami, chociaż te do 1Nm nie są takie drogie na allegro szczególnie, że można się zabawić w przewoltowanie. Może ktoś z was ma jakieś doświadczenie z takimi elementami??? Czy w drukarkach można spotkać jakieś scalaki, które mogą posłużyć do budowy oddzielnych sterowników do krokowców???
PS. W jednym z postów zobaczyłem wzmiankę o użyciu wałków z amortyzatorów samochodowych. Postaram się kilka takich znaleść, bo mogą być najłatwiejszym źródłem prowadnic. Zamiast łożysk luniowych chcę wykorzystać patent z kątownikiem i dwoma łożyskami. Mogę wtedy zastosować także podpory dla prowadnic, by siła jaka na nie działa nie wyginała ich. Zostaje teraz problem silników. Z czego można takie silniki wymontować (oprócz sprzętu CNC