Nośność Łożyska Otwartego SME 20 OP w pionie
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 6
Geometria jest zachowana, wszystkie elementy były wykonywane w warsztatcie gdzie zleciłem wykonanie elementów z dokładnośąćią 0,02mm, co do stołu, to sam robiłem i bardzo mi zależalo na uzyskaniu podobnych wyników. Może nie uzyskałem dokładności 0,02mm ale zmieściłem się w toleranci 0,1mm co uważam, że to dobry wynik.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Większość koledzy już napisali. Dodam od siebie:
Łożyska wzdłużne tak mają, że "trzeszczą". Trudno oszacować na odległość czy to jest normalna praca czy wynika to z niedokładności przesuwu. "Na odległość" szacuję, że prawie napewno to drugie. Naprawdę każdy przesuw jest wrażliwy na odchyłki montażu/wykonania. Tłumaczenie: "wydaję sie dobrze bo było robione...." w wielu przypadkach nie wystarcza.
U kolegi oddzieliłbym nośność od "trzeszczenia". Nośność można sprawdzić nie tylko w prostych tabelkach producentów (siła działajaca w jednym kierunku) ale u wielu producentów sa w katalogach wykresy dla łożysk liniowych: nożność/kąt działania. To te wykresy pokazują jak zmienia sie nośność w zależności od kierunku działania siły. Oczywiście taki wykres trzeba jeszcze "przetłumaczyć" na obudowę otwartą i jej sztywność ale to juz jest druga sprawa.
Łożyska wzdłużne tak mają, że "trzeszczą". Trudno oszacować na odległość czy to jest normalna praca czy wynika to z niedokładności przesuwu. "Na odległość" szacuję, że prawie napewno to drugie. Naprawdę każdy przesuw jest wrażliwy na odchyłki montażu/wykonania. Tłumaczenie: "wydaję sie dobrze bo było robione...." w wielu przypadkach nie wystarcza.
U kolegi oddzieliłbym nośność od "trzeszczenia". Nośność można sprawdzić nie tylko w prostych tabelkach producentów (siła działajaca w jednym kierunku) ale u wielu producentów sa w katalogach wykresy dla łożysk liniowych: nożność/kąt działania. To te wykresy pokazują jak zmienia sie nośność w zależności od kierunku działania siły. Oczywiście taki wykres trzeba jeszcze "przetłumaczyć" na obudowę otwartą i jej sztywność ale to juz jest druga sprawa.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Wszystko fajnie, tylko, że takich wykresów nie widziałem nawet w katalogach SKFa - tam również tylko podają nośność w jednym kierunku.....Problem z najtańszymi chińskimi łożyskami liniowymi jest taki, że nawet jeśli owe wykresy istnieją (widział ktoś?), to podejrzewam, że rzeczywista nośność jest sporo mniejsza od deklarowanej....
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 6
Jeżeli chodzi o dokładność to miałem na myśli wykonanie stołu, ale sam montaż wałków starałem się wykonać jeszcze dokładniej - trochę ciężko mi było sprawdzić ale jak na wstępne pomiary to może zszedłem poniżej 0.1mm. A co do parametrów nośności łożyska to dzwoniłem do SKF-u i sami nie potrafili mi powiedzieć jakie właściwości ma łożysko otwarte w bocznym ustawieniu.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
nie mogę znaleźć katalogu z wykresem tej kierunkowości ale polecam przeczytanie:
https://www.cnc.info.pl/topics62/czy-lo ... vt3775.htm
https://www.cnc.info.pl/topics62/czy-lo ... vt3775.htm
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej