pytanie na temat maszynki do ciecia styropianu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
pytanie na temat maszynki do ciecia styropianu
Witam...czy mugłby mi ktos powiedziec jakie czesci trzeba miec do zbudowania maszynki do ciecia styropianu...i jak to mniej wiecej połoczyc..to wszystko bo drut ma miec dł. ok 110cm.. i wiem ze tam jakies napiecie do tego ma byc odpowiednie...
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
he, no dobre
w styroploterach z reguły mamy 2 osie
na jedną oś jesli całosc w formie szescianu - potrzebujemy 4 prowadnice i conajmniej dwie osie napędowe - śruby lub paski - po ktorych przeuswa sie ramka na ktorej znow mamy 4 prowadnice pionowe i conajmniej 2 napędy na karetkach bramki umieszczzamy drut oporowy w dielektrykach podłączony bezposrednio do sterowania np z potencjometrem. Reszta to wizualizacja wzrokowa jak to podlączyc
u mnie w galerii sa co najmniej 4 termiki
w styroploterach z reguły mamy 2 osie
na jedną oś jesli całosc w formie szescianu - potrzebujemy 4 prowadnice i conajmniej dwie osie napędowe - śruby lub paski - po ktorych przeuswa sie ramka na ktorej znow mamy 4 prowadnice pionowe i conajmniej 2 napędy na karetkach bramki umieszczzamy drut oporowy w dielektrykach podłączony bezposrednio do sterowania np z potencjometrem. Reszta to wizualizacja wzrokowa jak to podlączyc

u mnie w galerii sa co najmniej 4 termiki
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Właśnie budowałem ostatnio coś takiego, z tym że:
-zainstalowałem zamiast drutu oporowego cieniutki drut miedziany
-wykorzystałem transformator od kolejki-ale rozebrałem go z obudowy i przy podłączeniu ominąłem potencjometr-jest dalej możliwość regulacji, ale lepiej rozgrzewa drut-ma maxa go wręcz pali, a wcześniej nie mógł wcale rozgrzać-elektrykiem nie jestem dlatego nie wiem dlaczego, trzeba tylko optymalnie dobrać temp aby nie palić styro a ładnie wycinać.
Powiedz co chcesz wycinać a podpowiem co i jak bez instalowania prowadnic i innych podzespołów jeśli zależy Ci na prostocie konstrukcji, Pozdrawiam!
-zainstalowałem zamiast drutu oporowego cieniutki drut miedziany
-wykorzystałem transformator od kolejki-ale rozebrałem go z obudowy i przy podłączeniu ominąłem potencjometr-jest dalej możliwość regulacji, ale lepiej rozgrzewa drut-ma maxa go wręcz pali, a wcześniej nie mógł wcale rozgrzać-elektrykiem nie jestem dlatego nie wiem dlaczego, trzeba tylko optymalnie dobrać temp aby nie palić styro a ładnie wycinać.
Powiedz co chcesz wycinać a podpowiem co i jak bez instalowania prowadnic i innych podzespołów jeśli zależy Ci na prostocie konstrukcji, Pozdrawiam!